EDUNAT


 

Descripció:

A través d’aquest projecte reflexionarem al voltant de dos eixos:

 • El paper dels museus com a espais d’aprenentatge, el que transmeten i com ho fan a través del llenguatge museogràfic.
 • Quines tasques són importants de dur a terme a l’hora de fer funcionar un museu, més enllà de la pròpia exposició.

Coneixerem de primera mà l’exposició Planeta Vida i els diversos departaments que fan funcionar el Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). Aquestes descobertes ens permetran treballar en la creació del nostre propi museu al centre.

Aquest projecte en col·laboració pretén oferir un context de treball estimulant a l’aula. És una proposta pensada per desenvolupar-la partint d’una activitat acompanyada al museu i per continuar-la de forma autònoma a l’aula, de manera que cada centre decideix el guió de la seva pròpia exposició i els recursos museogràfics que utilitzarà. Durant aquest procés, els grups compten amb els materials dissenyats des del Museu i amb el suport i acompanyament de l’equip educatiu del Departament d’Educació i Activitats del MCNB.

El projecte es clou amb la trobada al Museu de Ciències Naturals de Barcelona de tots els grups participants.

Els objectius del projecte són:

 • Promoure la realització d’un museu al centre basat en l’adquisició de nous coneixements i noves competències.
 • Conèixer la institució museu emprant el MCNB com a model, des del seu projecte museogràfic fins al seu funcionament intern.
 • Fomentar la reflexió entorn els museus i el seu rol en la societat.
 • Posar en valor el museu com a espai per aprendre.

Els continguts que es treballen són:

 • Funcions i rol d’un museu.
 • L’espai expositiu i recursos museogràfics del MCNB.
 • Organització dels departaments del MCNB.
 • Continguts treballats a l’aula (segons els interessos de cada centre).

En que consisteix?

El projecte s’estructura en cinc fases que els equips docents podeu adaptar al vostre grup en funció de les seves necessitats i interessos.

Fase 1. Què és un museu?  Reflexió a l’aula entorn al paper dels museus com a espais d’aprenentatge, el que transmeten i com ho fan a través del llenguatge museogràfic.

Fase 2. Dissenyem la nostra exposició? Descobrim l’exposició Planeta Vida i el llenguatge museogràfic del MCNB i treballem a l’aula per aprendre i seleccionar els continguts de l’exposició del centre: elaboració del guió, disseny i plantejament del llenguatge i recursos museogràfics. Inclou una Activitat presencial al museu.

Fase 3. Com funciona un museu? Diversitat de tasques! Reflexió a l’aula sobre les tasques i organització dels departaments del MCNB i definició de la pròpia organització, compartint-la amb l’equip educatiu del MCNB a través d’una trobada telemàtica.

Fase 4. Inauguració del Museu del centre. Acollida del públic visitant.

Fase 5. Jornada tècnica de museus. Jornades al MCNB per compartir l’experiència en la producció de l’exposició als centres educatius i les diverses tasques que han dut a terme al seu voltant. Inclou trobada al museu.

Materials didàctics en revisió, properament trobareu l’enllaç disponible.

Calendarització:

 • Reunió docents: a convenir. A la seu del Fòrum del MCNB.
 • Treball a l’aula: Reflexió entorn als museus (Fase 1). A càrrec de l’equip docent en coordinació amb l’equip educatiu del Museu. Treball a realitzar abans de la visita al museu.
 • Activitat al Museu “Fem Planeta vida?”: Sessió de 2h, data a acordar entre el 20 i el 31 de març. Sessions a les 10 h i 12.30 h (Fase 2).
 • Treball a l’aula: Plantejament del guió i recursos museogràfics del futur museu del centre (Fase 2) i recerca sobre el funcionament intern del MCNB (Fase 3). A càrrec de l’equip docent en coordinació amb l’equip educatiu del Museu.
 • Trobada telemàtica: Assessorament de l’equip educatiu en la definició de l’exposició i organització de tasques dels departaments (Fase 3). Una sessió de 1h, data a acordar entre el 2 i el 12 de maig.
 • Treball a l’aula: Concreció i producció de l’exposició i execució de les tasques necessàries per fer funcionar el museu (finalització Fases 2 i 3). A càrrec de l’equip docent i en coordinació amb l’equip educatiu del Museu
 • Inauguració del Museu: Treball al centre (Fase 4). A càrrec de l’equip docent i en coordinació amb l’equip educatiu del Museu
 • Jornada tècnica de museus: Cloenda del projecte al MCNB amb la participació de tots els grups (Fase 5). 6 de juny.

Participa!

Per participar en aquest projecte contacteu amb l’equip educatiu del MCNB a través del correu electrònic (edunat@bcn.cat), expliqueu-nos com us imagineu l’aplicació del projecte al vostre centre i acordem la calendarització de la visita presencial i la trobada telemàtica.

La durada per desenvolupar aquest projecte és d’un trimestre escolar, el projecte es desenvoluparà al llarg del final del segon trimestre i el tercer trimestre.

Antecedents:

El projecte Museïtzem! neix d’una col·laboració entre l’Escola Augusta de Barcelona i el MCNB, en què l’escola va demanar consell al museu per a la realització d’una exposició al centre; el material a exposar es basaria en tots aquells continguts que l’alumnat de 1r d’ESO estava treballant a l’assignatura de Ciències Naturals. Fruit d’aquesta col·laboració, el projecte proposa a l’alumnat participant aprofundir en la museografia de l’exposició Planeta Vida i conèixer de primera mà el funcionament intern del museu, amb l’objectiu de transferir tots aquests coneixements al museu del centre educatiu.

Les experiències realitzades fins ara reporten la transversalitat del projecte: tot i que es parteix de l’assignatura de ciències naturals, l’alt grau de competencialitat ha permès que s’hi sumessin altres docents i treballar el projecte amb una mirada multidisciplinar, des de matemàtiques o tecnologia a les llengües catalana i anglesa. Podeu consultar aquesta experiència mitjançant el següent enllaç.

Observacions:

Recordeu que les activitats dinamitzades per l’equip educatiu no comporten la visita de tot l’espai del Museu de Ciències Naturals – Parc del Fòrum ni del Jardí Botànic. Podeu visitar-lo lliure i gratuïtament el mateix dia abans o després de l’activitat. Sol·liciteu-ho en el moment de fer la reserva.

Referent a l’horari de l’activitat: Les activitats didàctiques del MCNB estan dissenyades i realitzades per l’equip educatiu segons criteris pedagògics, per fomentar la participació activa i l’aprenentatge significatiu individual i col·lectiu. Cada activitat pren sentit com a experiència educativa quan es disposa del temps necessari per dur-la a temps amb qualitat. Si, per motius aliens al MCNB, l’horari d’arribada o marxa del grup obligués a escurçar la durada de l’activitat en més d’un terç, l’equip educatiu es reserva el dret a anul·lar-la sense dret a retorn del pagament.

Referent al procés de reserva i pagament: Un cop feta la reserva, cal realitzar el pagament en un termini màxim de 15 dies. En cas contrari, la reserva quedarà anul·lada.

Si us interessa participar en aquest projecte o voleu més informació, contacteu a edunat@bcn.cat. El projecte té aforament limitat.

 


Tancar

Cal fer la reserva amb antelació enviant el formulari de sol·licitud de visita.

També podeu trucar al 932 562 220 o enviar un correu electrònic a activmuseuciencies@bcn.cat

Pots consultar la nostra “Política de protecció de dades” a les Notes legals del nostre web.

Dades de contacte

Quan vols realitzar l'activitat?

L’ompliment d’aquest formulari en cap cas indica que s’ha realitzat la reserva en ferm. El Servei d’informació i Reserves es posarà en contacte amb vosaltres per fer confirmar la reservar i tramitar el pagament.

També et pot interessar

Veure totes les activitats

Cerca ampliada

Per centres

Laboratori de Natura
Al centre educatiu
Jardí Botànic Històric
Museu de Ciències Naturals - Parc del Fòrum
Jardí Botànic

Per activitats

Visita dinamitzada
Visita lliure
Proposta telemàtica
Projecte singular
Activitat dinamitzada
Escolab

Per nivell educatiu

ED. Infantil - Escola Bressol
ED. Infantil - I5 (recomanat només pel 1r trimestre)
Tots els nivells
Docents i col•lectius interessats en didàctica
Batxillerat
ED. Infantil - I3
ED. Infantil - I4
ED. Infantil - I5
1r de Primària
2n de Primària
3r de Primària
4t de Primària
5è de Primària
6è de Primària
1r Eso
2n Eso
3r Eso
4t Eso
ESPO
Universitaris
Formació d'adults