EDUNAT


 

Inclusió

El Niu Volant


L’any 2010 el Museu de Ciències Naturals de Barcelona va començar a treballar en el projecte Nascuts per la Ciència que pretenia dotar el museu de la mirada d’infant.

Un any més tard, amb la inauguració de la nova seu pública al Parc del Fòrum, es va crear el Niu de Ciència, un espai únic i exclusiu per als infants de 0 a 6 anys que tenia com a objectiu apropar les ciències naturals als més menuts. Primer vam començar per les activitats familiars de caps de setmana i uns mesos més tard es van començar a oferir activitats escolars per a grups de P2 a primer de primària. Des de llavors hem creat el cicle NiuViu, un conjunt d’activitats temàtiques en les que les ciències naturals van de la mà de disciplines vinculades a l’àmbit artístic, o l’activitat Com fem el Niu? adreçada a estudiants universitaris, cicles formatius, docents i persones interessades en didàctica.

Malgrat que el Museu disposava d’activitats per a infants de P2, la realitat evidenciava que els grups escolars d’escoles bressol tenien dificultats per visitar el Niu de Ciència. Els desplaçaments amb autocar i els horaris dels àpats dels més menuts complicaven la seva visita al museu. Calia trobar-hi una solució i per això ens vam plantejar un nou repte: El Niu Volant!

El Niu Volant és un contenidor transportable, amb tots els materials necessaris al seu interior per realitzar diferents propostes didàctiques. Les docents del darrer curs de les escoles bressol poden assistir a una sessió de formació amb l’equip educatiu del Museu de Ciències Naturals i un cop el Niu Volant és al seu centre, utilitzar aquest recurs amb l’alumnat de forma autònoma, programant les sessions de la manera que els sembli més adequada. En aquesta tasca, els equips docents compten sempre amb l’acompanyament de l’equip educatiu del Museu, disponible per fer alguna sessió inicial al propi centre, per parlar amb les docents sempre ho considerin oportú, per aclarir qualsevol dubte que sorgeixi durant el projecte o per assessorar els centres que desitgin continuar la línia del Niu Volant un cop aquest retorni al Museu.

Us expliquem tot el projecte en aquest vídeo:

 

Us compartim un article sobre el projecte Niu Volant publicat a la revista de Museologia Mnemosine el mes de juliol de 2022.

 

Per a més informació:

Si voleu informació més detallada sobre el projecte, consulteu el Guió per a l’equip docent i les propostes didàctiques del Niu Volant.

Us podeu posar en contacte amb el Departament d’Educació i Activitats en aquest correu: edunat@bcn.cat

En els següents enllaços hi trobareu notícies relacionades amb aquest projecte:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Més enllà del Niu Volant:

Un dels principals objectius del projecte Niu Volant és acompanyar els equips docents de les escoles bressol què segueixin treballant la filosofia del Niu de Ciència al seu centre. Això és el que han fet l’EBM Ralet i l’EBM Muntanya i ho comparteixen en el web Bressol de Ciència.

Els centres que desitgen seguir el seu exemple, compten amb la formació didàctica de l’equip del Museu i l’experiència pràctica i expertesa sobre el terreny d’aquests dos centres. Les escoles interessades es poden posar en contacte amb edunat@bcn.cat.

Esperem que aquesta experiència serveixi de motivació per a moltes altres escoles i entre totes fem créixer el Bressol de Ciència!