EDUNAT


 

Inclusió

NAT Viatger


Amb el NAT Viatger, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona vol arribar a els infants i adolescents en edat escolar, ingressats per llargs períodes de temps als hospitals del país. El mateix nom, NAT Viatger, suggereix viatges: per una banda és el Museu que viatja als hospitals, però per l’altra, i sobretot, vol ser una eina per ajudar els participants a viatjar més enllà de la seva realitat quotidiana. A viatjar a la natura a través dels objectes, la imaginació, les preguntes, la reflexió, la curiositat.

Aquest projecte va resultar tot un repte, ja que calia trobar la manera d’acostar els materials naturals (la presència dels quals era irrenunciable per al Museu) als infants i adolescents ingressats tenint en compte les seves condicions de salut. En aquest sentit, s’ha tingut especial cura en trobar un sistema per poder desinfectar perfectament tots els materials abans de passar per les seves mans, evitant així el risc d’infeccions. Durant el procés de conceptualització i disseny del Nat Viatger, iniciat el 2017, l’equip educatiu del Museu va comptar amb la inestimable col·laboració de docents i personal sanitari especialitzat de l’Hospital de Sant Joan de Déu i de l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu. Les proves pilot del Nat Viatger es van dur a terme a finals del 2019 als mateixos centres, d’on va sortir un retorn molt positiu.

El resultat d’aquest treball és una maleta fàcilment transportable, que conté un conjunt de materials naturals reals inclosos en resina transparent i desinfectable amb els productes d’ús habitual de l’hospital, així com tots els documents necessaris per dur a terme les propostes. Podeu consultar el Guió per a l’equip docent i els dos documents per a participants, que proposen dos reptes per reflexionar al voltant dels materials i un fenomen natural: l’alimentació dels éssers vius. Es tracta del Repte1_Qui_es_menja_qui? i el Repte 2: Què voldreu prendre?

Així, el personal docent dels centres pot utilitzar els materials i propostes del Nat Viatger de formes diverses: treballant els reptes amb l’alumnat, o oferint materials per treballar de forma autònoma o imaginant nous reptes o preguntes, o implicant els adults acompanyants.

Actualment les professionals vinculades a l’educació en l’entorn hospitalari poden sol·licitar-lo gratuïtament per oferir-lo al seu alumnat. Esperem que el Nat Viatger aporti moltes estones estimulants i sorprenents a totes les persones que en gaudeixin: infants i joves hospitalitzats, docents i també acompanyants.

En aquest vídeo us el mostrem amb més detall.

Podeu seguir les experiències de mestres i infants amb el Nat Viatger durant el curs 2023-24 en aquest enllaç.

En aquest enllaç us expliquem com comença el Nat Viatger durant el curs 2022-23.

En aquest enllaç podeu seguir el primer viatge del Nat del 2022.

En aquest enllaç trobareu una notícia sobre les experiències de l’Aula Hospitalària de la Vall d’Hebron amb el Nat Viatger.

Podeu demanar més informació i sol·licitar el préstec del Nat Viatger gratuïtament a:
edunat@bcn.cat

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Us compartim un enllaç amb imatges de la fase pilot a l’Aula Hospitalària de Sant Joan de Déu, durant l’octubre de 2019.