Projecte Guaitacargols
Aquest projecte se centra en l’estudi dels cargols terrestres a Catalunya i es tracta d’una iniciativa impulsada pel Departament d’invertebrats no artròpodes i el Departament d’Educació i Activitats del Museu de Ciències Naturals de Barcelona amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Malacologia.
La proposta, adreçada a grups escolars d’ESO, consisteix a fer un estudi de camp de les espècies de cargols terrestres que es troben a alguna zona propera al centre escolar i significativa per a l’alumnat participant. A partir de l’estudi, el projecte promou un aprenentatge de l’alumnat vivencial a través de l’observació directa i posant en pràctica la metodologia científica.
D’altra banda, es tracta d’un projecte de ciència ciutadana, en què les dades obtingudes pels grups participants són valuoses i donen informació sobre la població de cargols terrestres a la zona on han treballat. A través del projecte s’evidencia doncs que el coneixement científic es construeix gràcies al treball en equip de moltes persones.
Per realitzar el projecte al centre educatiu, des del Museu oferim material en préstec:
- Col·lecció de referència: Consta de dues caixes amb les 60 espècies de cargols.
- Catàleg de les 60 espècies de cargols terrestres més comuns de Catalunya: una guia en paper per ajudar a la identificació dels cargols.
- Guió per a docents
- Llibre de coneixement il·lustrat ‘El cargol’ de Bernadette Gervais. Editorial Joventut.
- Material de camp i laboratri
En aquesta notícia us expliquem la fase de pilotatge del curs 21-22.
Actualment el projecte ja està en marxa i ja tenim tots els centres educatius que hi participaran. Si teniu interès en conèixer el projecte podeu escriure a: edunat@bcn.cat