EDUNAT


 

Seguim guaitant cargols…

Un projecte per investigar quantes espècies de cargols terrestres tenim al nostre entorn proper.
26 de març de 2024

Un curs més tenim entre mans el projecte Guaitacargols. Una proposta adreçada a grups escolars d’ESO que consisteix a fer un estudi de camp de les espècies de caragols terrestres que es troben a alguna zona propera al centre escolar. A partir de l’estudi, el projecte promou un aprenentatge de l’alumnat vivencial a través de l’observació directa i posant en pràctica la metodologia científica.

Un dissabte del mes d’octubre ens vàrem trobar amb el professorat participant del projecte a la Biblioteca Mercè Rodoreda. Vam iniciar la formació presentant les fases del projecte Guaitacargols i tot el material que cedim des del Museu al centre per tal de desenvolupar el projecte.
Acompanyats dels experts i expertes de l’Associació Catalana de Malacologia vam sortir a l’entorn proper a la cerca de cargols per retornar a la Biblioteca, on teníem el nostre laboratori per tal d’identificar-los.

El projecte s’inicia amb una carta-repte enviada des del Museu, on se’ls demana que facin l’observació i estudi científic de les espècies de cargols terrestres de l’entorn del seu centre escolar. A partir d’aquí, van passant per diferents fases, primer familiaritzar-se amb el món dels cargols i en concret en com identificar les conquilles i així poder fer la sortida de camp. Més endavant, identificaran els cargols i explotaran les dades per acabar venint a la sala d’actes del Museu a comunicar tota la seva investigació.

Us compartim les presentacions dels dos instituts que hi han participat enguany:

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En aquesta notícia podeu llegir les experiències de 5 instituts que van participar al projecte Guaitacargols durant el curs 22-23.

També podeu consultar l’article ‘Guaitacargols: l’estudi de la biodiversitat de caragols terrestres a secundària’, publicat el gener de 2023 a la Revista Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Voleu participar del projecte Guaitacargols durant el tercer trimestre d’aquest curs?
Consulteu tota la informació del projecte en aquest enllaç i escriviu-nos al correu del servei educatiu: edunat@bcn.cat.