EDUNAT


 

(In)visibles i (O)cultes!

Projecte singular sobre Dones i Ciència

Descripció:

“En aquest viatge no hi ha totes les dones que s’han dedicat a la ciència, perquè n’hi ha moltes que no hem pogut recuperar. Hi són i cal que les reconeguem i que en parlem, perquè allò de què no es parla, no existeix. Busqueu-les i doneu-los veu”.
Aquesta frase apareix a (In)visibles i (O)cultes, una exposició temporal del Museu de Ciències Naturals de Barcelona on podeu conèixer 24 dones científiques; però, com bé diu al final de l’exposició, en falten moltes i cal que les seguim visibilitzant. Així doncs, ens acompanyeu a donar veu a més dones científiques i a fer créixer l’exposició?
El projecte comença amb una formació per als i les docents que participen en el projecte. Aquesta és una nova part del projecte que pretén donar a conèixer més profundament el seu funcionament i on podreu veure els detalls de l’activitat inicial i compartir idees i inquietuds amb la resta de participants. El projecte segueix amb l’activitat inicial amb l’alumnat a la seu de Fòrum del MCNB per tal de conèixer l’exposició de la qual partirà el projecte; així mateix, encetarem una reflexió entorn la relació de la dona i la ciència amb l’objectiu de provocar debat sobre la perspectiva de gènere en ciència.
De tornada al centre, us proposem que inicieu la recerca de més dones científiques per a elaborar una cartel·la nova per afegir a l’exposició digital, organitzant l’alumnat en petits grups de treball. Aquesta fase permet fomentar la mirada crítica de l’alumnat, així com la capacitat de cerca d’informació veraç i de síntesi; així mateix, es treballa l’elaboració de textos coherents i la capacitat de comunicació. És per això que aquest projecte es pot treballar des de les competències de diverses matèries, siguin les de Ciències o les de Llengua Catalana o Castellana, Ciències Socials o Digitalització.
Una vegada feta aquesta recerca, l’alumnat elaborarà la cartel·la de la dona científica triada i vindreu altre cop al museu per a fer un acte de cloenda; aquest, consistirà en la conferència d’una dona científica, que ens parlarà de la seva experiència professional en el món de la ciència, i en presentar les cartel·les fetes per l’alumnat. L’objectiu d’aquesta presentació és donar a conèixer la feina feta i posar-la en valor.

Objectius:

 • Reflexionar entorn de la relació de la dona i la ciència.
 • Visibilitzar dones científiques.
 • Elaborar noves cartel·les informatives sobre dones científiques per a produir una nova versió de l’exposició digital (In)visibles i (O)cultes.

Continguts:

 • Dones científiques i la seva contribució en el coneixement científic.
 • Realitat del món científic, paper i reconeixement de les dones.
 • Cerca i selecció de la informació amb criteris de fiabilitat, qualitat i pertinència.
 • Reconeixement de les aportacions de les dones en diferents àmbits socials, culturals, artístics, econòmics i polítics.

Competències:

 • Reconèixer i extreure informació clau d’una exposició.
 • Aplicar la perspectiva de gènere a la recerca científica.
 • Cercar, seleccionar i contrastar informació procedent de diverses fonts de manera progressivament autònoma.
 • Crear textos tot organitzant la informació, integrant-la en esquemes propis i reelaborant-la, i adoptant un punt de vista crític i respectuós.
 • Reconèixer les aportacions dels valors, habilitats i actituds que fomenten la convivència i els sentiments de comunitat exercits per les dones en diferents àmbits socials, econòmics i polítics.
 • Aprendre a treballar de manera autònoma i grupal.

 

En què consisteix?

 

Calendari

 

Per saber-ne una mica més… disposeu de les notícies de les últimes edicions del projecte:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Observacions:

Les dates concretes de les activitats i fases del projecte s’acordaran una vegada iniciat el projecte, al setembre.

Recordeu que les activitats dinamitzades per l’equip educatiu no comporten la visita de tot l’espai del Museu del parc del Fòrum ni del Jardí Botànic. Podeu visitar-lo lliurement i gratuïtament el mateix dia abans o després de l’activitat. Sol·liciteu-ho en el moment de fer la reserva.

SOL·LICITUD DE PARTICIAPCIÓ CURS 24-25: 

Per a poder participar en els projectes singulars del MCNB el pròxim curs 2024-25, cal omplir aquest formulari abans del 13 de setembre del 2024.


Tancar

Cal fer la reserva amb antelació enviant el formulari de sol·licitud de visita.

També podeu trucar al 932 562 220 o enviar un correu electrònic a activmuseuciencies@bcn.cat

Pots consultar la nostra “Política de protecció de dades” a les Notes legals del nostre web.

Dades de contacte

Quan vols realitzar l'activitat?

L’ompliment d’aquest formulari en cap cas indica que s’ha realitzat la reserva en ferm. El Servei d’informació i Reserves es posarà en contacte amb vosaltres per fer confirmar la reservar i tramitar el pagament.

També et pot interessar

Veure totes les activitats

Cerca ampliada

Per centres

Laboratori de Natura
Al centre educatiu
Centre Martorell d'Exposicions
Museu de Ciències Naturals - Parc del Fòrum
Jardí Botànic

Per activitats

Visita dinamitzada
Visita lliure
Projecte singular
Joc online
Apropa Cultura
Activitat dinamitzada
Escolab

Per nivell educatiu

Col·lectius Apropa Cultura
Casals de 3 a 6 anys
Docents i col•lectius interessats en didàctica
ED. Infantil - Escola Bressol
Tots els nivells
ED. Infantil - I5 (recomanat només pel 1r trimestre)
Batxillerat
Casals a partir de 7 anys
ED. Infantil - I3
ED. Infantil - I4
ED. Infantil - I5
1r de Primària
2n de Primària
3r de Primària
4t de Primària
5è de Primària
6è de Primària
1r Eso
2n Eso
3r Eso
4t Eso
ESPO
Universitaris
Formació d'adults