EDUNAT


 

(In)visibles i (O)cultes curs 23-24

Visibilitzant les científiques invisibilitzades.
2 de novembre de 2023

“En aquest viatge no hi ha totes les dones que s’han dedicat a la ciència, perquè n’hi ha moltes que no hem pogut recuperar. Hi són i cal que les reconeguem i que en parlem, perquè allò de què no es parla, no existeix. Busqueu-les i doneu-los veu”. Aquest és el missatge que trobem al final de l’exposició temporal (In)visibles i (O)cultes que hi havia al Museu i que hem recreat especialment per aquest projecte. Aquesta exposició, que pretén visibilitzar 24 dones científiques de la història, ens ha donat el tret de sortida; hi participen alumnes de 3r d’ESO i 1r de Batxillerat dels centres Can Peixauet, Isabel de Villena, Marianao i Maria Espinalt.

El projecte comença amb una activitat al Museu en què es proposa a l’alumnat que conegui l’exposició i les dones de les quals parla; així mateix, fem una instantània de la situació actual de la dona en la ciència basada en estudis diversos, amb l’objectiu de provocar la reflexió i el debat entorn de conceptes com la segregació horitzontal, la segregació vertical, l’efecte Matilda, la síndrome de la impostora, les (micro)agressions en STEM o el sostre de vidre. Els conceptes i els materials amb els quals provocar la reflexió han estat revisats i millorats amb l’assessorament de Vira cooperativa.

L’alumnat surt del Museu amb l’encàrrec d’ampliar l’exposició: han de cercar dones científiques i donar-los veu a través de l’elaboració d’una nova cartel·la, igual que les de l’exposició. La feina es fa a l’institut amb el suport dels i de les docents participants, a qui volem agrair la motivació i interès.

A més, aquest any hem tingut la sort de poder incloure en el projecte a la recent guanyadora del Premi NAT, la Itsaso Vélez del Burgo. Aprofitant la seva visita al Museu amb motiu de la cerimònia d’entrega, vam celebrar una trobada amb un dels grups de treball del projecte (In)visibles i (O)cultes per tal de poder entrevistar-la i treballar en la seva cartel·la. Continuem contribuint a crear referents i vocacions científiques!

El projecte finalitzarà al desembre amb la presentació de les cartel·les treballades i alguna sorpresa. Pareu atenció, us ho anirem explicant en aquesta notícia!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.