EDUNAT


 

(In)visibles i (O)cultes

Engeguem el projecte (in)visibles i (o)cultes per tal de donar visibilitat a dones científiques.
4 de novembre de 2022

En aquest viatge no hi ha totes les dones que s’han dedicat a la ciència, perquè n’hi ha moltes que no hem pogut recuperar. Hi són i cal que les reconeguem i que en parlem, perquè allò de què no es parla, no existeix. Busqueu-les i doneu-los veu. Aquest és el missatge que trobem al final de l’exposició temporal (in)visibles i (o)cultes. Aquesta exposició, que pretén visibilitzar 24 dones científiques de la història, ens ha donat el tret de sortida a un projecte que ens fa especial il·lusió. Hi participen alumnes de 3r d’ESO i 1r de Batxillerat dels instituts Marianao, Puig Castellar, L’Alzina i Maria Espinalt.

Hem donat inici al projecte realitzant una activitat en què es proposa a l’alumnat que conegui l’exposició i les dones de les quals parla; així mateix, fem una instantània de la situació actual de la dona en la ciència basada en estudis diversos, amb l’objectiu de provocar la reflexió i el debat entorn de conceptes com segregació horitzontal, percepció de gènere, microagressions en STEM o sostre de vidre. Amb aquesta reflexió han sortit diverses idees de com l’alumnat espera que sigui la situació de la dona i la ciència d’aquí a 10 anys, on la majoria coincideixen que serà millor, la dona tindrà més reconeixement, ja que amb projectes com aquest poc a poc la mentalitat anirà canviant.

L’alumnat surt del Museu amb l’encàrrec d’ampliar l’exposició: han de cercar dones científiques i donar-los veu a través de l’elaboració d’una nova cartel·la, igual que les de l’exposició. La feina es fa a l’institut amb el suport dels i de les docents participants, a qui volem agrair la motivació i interès.El projecte finalitzarà al desembre amb la presentació de les cartel·les treballades i alguna sorpresa. Pareu atenció, us ho anirem explicant en aquesta notícia!

Desembre 2022

Doncs ja estem esclafant motors per a l’acte de cloenda del projecte! Els grups ja ens han fet arribar les seves cartel·les i des de l’equip educatiu estem treballant en l’organització de l’acte: d’una banda, comptarem amb la presència d’una dona científica que ens parlarà de la seva trajectòria, i de l’altra, els grups participants presentaran les seves cartel·les a la resta de persones participants.

Esperem que sigui una bona manera de compartir experiències i reflexions entorn la dona i la ciència! En tenim moltes ganes! Aviat us explicarem com ha anat tot.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.