EDUNAT


 

(In)visibles i (O)cultes

Engeguem el projecte (in)visibles i (o)cultes per tal de donar visibilitat a dones científiques.
4 de novembre de 2022

“En aquest viatge no hi ha totes les dones que s’han dedicat a la ciència, perquè n’hi ha moltes que no hem pogut recuperar. Hi són i cal que les reconeguem i que en parlem, perquè allò de què no es parla, no existeix. Busqueu-les i doneu-los veu”. Aquest és el missatge que trobem al final de l’exposició temporal (in)visibles i (o)cultes. Aquesta exposició, que pretén visibilitzar 24 dones científiques de la història, ens ha donat el tret de sortida a un projecte que ens fa especial il·lusió. Hi participen alumnes de 3r d’ESO i 1r de Batxillerat dels instituts Marianao, Puig Castellar, L’Alzina i Maria Espinalt.

Hem donat inici al projecte realitzant una activitat en què es proposa a l’alumnat que conegui l’exposició i les dones de les quals parla; així mateix, fem una instantània de la situació actual de la dona en la ciència basada en estudis diversos, amb l’objectiu de provocar la reflexió i el debat entorn de conceptes com segregació horitzontal, percepció de gènere, microagressions en STEM o sostre de vidre. Amb aquesta reflexió han sortit diverses idees de com l’alumnat espera que sigui la situació de la dona i la ciència d’aquí a 10 anys, on la majoria coincideixen que serà millor, la dona tindrà més reconeixement, ja que amb projectes com aquest poc a poc la mentalitat anirà canviant.

L’alumnat surt del Museu amb l’encàrrec d’ampliar l’exposició: han de cercar dones científiques i donar-los veu a través de l’elaboració d’una nova cartel·la, igual que les de l’exposició. La feina es fa a l’institut amb el suport dels i de les docents participants, a qui volem agrair la motivació i interès.El projecte finalitzarà al desembre amb la presentació de les cartel·les treballades i alguna sorpresa. Pareu atenció, us ho anirem explicant en aquesta notícia!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Cloenda

El 15 de desembre vam celebrar la cloenda del projecte, ens vam reunir al Museu unes 250 persones per tal de conèixer totes les dones que hem pogut visibilitzar gràcies a aquest projecte.

La cloenda va constar de dues parts: per una banda, al restaurant es van exposar les 54 cartel·les creades per al projecte, cada grup va exposar la científica sobre la qual havien treballat a un altre grup i a una educadora. A més a més, hi havia un espai perquè l’alumnat valorés el projecte on han sortit reflexions sobre la importància de visibilitzar dones científiques i sobre la quantitat de dones científiques que no coneixien i que  han format part del projecte.

Per altra banda, a la sala d’actes vam poder comptar amb la presència de la Judith Juanhuix que va explicar com és el seu dia a dia al sincrotró Alba i l’alumnat va poder resoldre els dubtes que els van anar sorgint.

Finalment, vam tancar el projecte amb totes les persones participants a les escales del Museu on vam poder agrair la participació i vam anunciar quines són les cartel·les que passen a formar part de l’exposició digital. Així doncs, amb l’objectiu de commemorar el Dia Internacional de les Nenes i les Dones en Ciència, ens alegra molt anunciar-vos que el passat 11 de febrer es va publicar aquesta exposició! Si voleu visitar-la i conèixer aquestes dones científiques treballades en el projecte, visiteu aquest enllaç.

Moltes gràcies a l’alumnat i als docents participants en el projecte per la feina feta!

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.