Guaitacargols
Aquest projecte se centra en l’estudi dels caragols terrestres a Catalunya i es tracta d’una iniciativa impulsada pel Departament d’invertebrats no artròpodes i el Departament d’Educació i Activitats del Museu de Ciències Naturals de Barcelona amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Malacologia.
La proposta, adreçada a grups escolars d’ESO, consisteix a fer un estudi de camp de les espècies de caragols terrestres que es troben a alguna zona propera al centre escolar i significativa per a l’alumnat participant. A partir de l’estudi, el projecte promou un aprenentatge de l’alumnat vivencial a través de l’observació directa i posant en pràctica la metodologia científica.
D’altra banda, es tracta d’un projecte de ciència ciutadana, en què les dades obtingudes pels grups participants són valuoses i donen informació sobre la població de caragols terrestres a la zona on han treballat. A través del projecte s’evidencia doncs que el coneixement científic es construeix gràcies al treball en equip de moltes persones.
Per dur a terme el projecte al centre educatiu, des del Museu oferim material en préstec:
- Col·lecció de referència: Consta de dues caixes amb les 63 espècies de caragols.
- Catàleg de les 60 espècies de caragols terrestres més comuns de Catalunya: una guia en paper per ajudar a la identificació dels caragols.
- Guió per a docents
- Llibre de coneixement il·lustrat ‘El caragol’ de Bernadette Gervais. Editorial Joventut.
- Material de camp i laboratori
Per participar en el projecte, és necessari assistir a la sessió de formació inicial del dissabte 11 de gener de 2025 de 9 a 14 h.
Per conèixer millor el projecte, us convidem a llegir els següents enllaços:
- Notícies:
- Curs 23-24: enllaç.
- Curs 22-23: enllaç.
- Curs 21-22: fase de pilotatge.
- Podeu consultar l’article ‘Guaitacargols: l’estudi de la biodiversitat de caragols terrestres a secundària’, publicat el gener de 2023 a la Revista Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona.
SOL·LICITUD DE PARTICIPACIÓ:
Si teniu interès en participar durant el segon o tercer trimestre d’aquest curs, feu-nos-ho saber enviant un correu a:
edunat@bcn.cat