EDUNAT


 

Connectem amb… La biodiversitat de Montjuïc

Guies científiques, un recurs per descobrir el nostre entorn natural
2 de desembre de 2024

Enguany hem realitzat la 6a edició del Projecte Connectem amb… a la seu del Jardí Botànic del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Hem comptat amb la participació de cinc grups classe d’escoles del Districte de Sants-Montjuïc de Barcelona: 5è del Col·legi Alfageme, 5è i 6è de l’Escola Bosc de Montjuïc, 5è de l’Escola Enric Granados i 5è del Col·legi Garbiñe.

Amb motiu de la celebració del seu 25è aniversari hem llençat el repte d’elaborar una guia científica de 25 espècies d’un espai verd proper als seus centres educatius. Amb l’ajuda de les educadores i de la Marina i l’Alba, les col·laboradores del projecte, l’alumnat dissenyarà i crearà aquesta guia.

Quins espais verds tenim a prop de l’escola? Quines espècies d’éssers vius hi podem trobar? Com les identifiquem? Com podem recollir tota la informació? Quin és el procés de creació d’una guia científica? Quins aspectes del disseny gràfic hem de tenir en compte?

 

Quina biodiversitat hem trobat al Jardí Botànic de Barcelona?

Amb l’objectiu d’aprendre a interpretar un espai natural, l’alumnat ha visitat el Jardí. Observant amb lupes de mà, manipulant restes i mostres amb pinces i consultant guies l’alumnat ha identificat una gran diversitat d’espècies. Cada grup classe es va especialitzar per descobrir la biodiversitat de dues zones diferents del jardí, la zona de l’estany i el fitoepisodi de la rocalla i la brolla. Finalment, hem representat aquesta diversitat amb pictogrames per poder comparar els éssers vius d’ambdós espais.

Quins altres éssers vius trobem a Montjuïc? Aquest és el repte que hem proposat a l’alumnat! Descobrir i escollir un espai verd proper a la seva escola per recollir 25 mostres i identificar-les per crear una guia científica d’aquell espai.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Com hem continuat el projecte?

Després de visitar els Jardins de Laribal, el Jardí dels Drets Humans i el Parc de Can Sabaté, amb l’ajuda de les educadores hem aconseguit identificar les mostres recol·lectades al centre educatiu amb l’ajuda d’un recull de guies triades per la sessió i del recurs de l’Atles de la biodiversitat de Barcelona.

Ara que hem conegut la biodiversitat que ens envolta, entren en joc l’Alba i la Marina, col·laboradores expertes en disseny gràfic, per ajudar a crear les guies, traduint tota la informació recopilada.

Hem obert un món de possibilitats. Hem conegut tant el disseny gràfic analògic com el digital. Escollir la tipografia, el color, la llegenda, el format, les icones… han sigut diferents aspectes a tenir en compte a l’hora de dissenyar. 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Paral·lelament, hem pogut comptar amb la col·laboració de la il·lustradora Carla Gargots, que ha realitzat els dibuixos dels diferents éssers vius. 

Com seran aquestes guies? Quines espècies han trobat els grups a cada espai verd? Quins elements naturals componen el barri de Sants-Montjuïc?

Tot i les inclemències del temps, l’onze de desembre s’ha celebrat la cloenda d’aquesta edició del Connectem, on els grups s’han trobat per compartir experiències i exposar les seves guies naturalistes. 

 

Les guies científiques!

El resultat final han sigut 5 guies científiques diferents que ens mostren la gran diversitat d’espècies que acull la muntanya de Montjuïc i que conviuen amb nosaltres. Us convidem a donar-los un cop d’ull per meravellar-vos d’aquesta biodiversitat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Consulteu les guies!

Guia de 25 espècies del Jardí dels Drets Humans – 5è Enric Granados

Guia de 25 espècies dels Jardins de Laribal – 6è Escola Bosc de Montjuïc

Guia de 25 espècies dels Jardins de Laribal – 5è Escola Bosc de Montjuïc

Guia de 25 espècies del Parc de Can Sabaté – 5è Col·legi Garbiñe

Guia de 25 espècies del Parc de Can Sabaté – 5è Col·legi Alfageme

Si les voleu imprimir consulteu en el següent enllaç.

 

Crèdits: 

Agraïm la participació dels nens i nenes, de les tutores, de la Carla Gargots, l’Alba Albet i la Marina López, així com de la resta de persones, que han fet possible aquest projecte!

Producció:

               

Disseny, gestió i coordinació del projecte:

Departament d’Educació i Activitats, MCNB

Nusos Cooperativa

Creació de les guies:

5è del Col·legi Alfageme

5è i 6è de l’Escola Bosc de Montjuïc

5è de l’Escola Enric Granados

5è del Col·legi Garbiñe 

Col·laboració experta (treball amb els grups, plantejament i disseny de les guies):

Alba Albet i Marina López

Il·lustracions:

Carla Gargots