Entre arrels i ales
Entre arrels i ales és un projecte en col·laboració entre l’equip educatiu del Jardí Botànic de Barcelona (MCNB) i els centres educatius participants. Aquest projecte pretén treballar la identificació d’espècies en un espai natural per conèixer la seva biodiversitat i crear una guia científica amb l’alumnat de Cicle Superior d’Educació Primària.
El projecte s’inicia amb una trobada de les educadores amb els i les docents que hi participen. Aquesta trobada al Jardí Botànic té l’objectiu de conèixer el projecte i les seves fases, com es realitza la identificació d’espècies i compartir idees i inquietuds amb la resta de participants.
El projecte continua amb una visita al Jardí Botànic en la qual l’alumnat aprèn a observar un espai natural i a identificar-ne les diferents espècies que hi viuen a partir de rastres i mostres. Les guies científiques seran un element indispensable per aquesta tasca. En aquest moment l’equip educatiu llençarà l’encàrrec d’escollir un espai verd proper al centre, per elaborar una guia científica de la seva biodiversitat.
A continuació, les educadores acompanyaran al grup classe a l’espai verd triat. Allà, amb l’ajuda d’eines i guies, s’identificaran espècies representatives de la biodiversitat de l’espai. Aquestes espècies seran les que després apareixeran a la guia científica.
El projecte segueix a l’aula, amb una sessió de la mà de l’equip educatiu per tal de conèixer quins aspectes s’han de tenir en compte a l’hora de crear una guia i començar a familiaritzar-se amb l’eina digital ‘Canva’.
A partir d’aquí l’alumnat elaborarà la seva guia juntament amb l’equip docent.
L’alumnat acabarà presentant i compartint la seva guia amb la resta de grups participants en la cloenda que se celebrarà a la seu del Parc del Fòrum del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Objectius:
- Conèixer i aprendre a fer servir eines per identificar espècies.
- Descobrir els elements principals que componen una guia científica.
- Elaborar una guia de les espècies d’un espai natural proper.
- Conèixer la biodiversitat de l’entorn.
Continguts:
- Les guies científiques.
- Els materials i mètodes d’identificació d’éssers vius.
- L’eina digital de disseny Canva.
Competències:
- Seleccionar i utilitzar eines de forma responsable per a identificar espècies i buscar informació.
- Fer servir recursos digitals per a buscar informació i dissenyar una guia científica.
- Analitzar les característiques, plantejar-se preguntes i aplicar una mirada científica per interpretar el medi natural.
- Generar cooperativament un producte creatiu usant diferents formes de raonament (pensament científic, de disseny i computacional).
En què consisteix?
Calendari
Observacions:
Les dates concretes de les activitats i fases del projecte s’acordaran una vegada iniciat el projecte, al setembre.
No us quedeu sense plaça i ompliu el formulari de sol·licitud per participar en aquest projecte singular el proper curs 2025-26.
Recordeu que les activitats dinamitzades per l’equip educatiu no comporten la visita de tot l’espai del Museu del parc del Fòrum ni del Jardí Botànic. Podeu visitar-lo lliurement i gratuïtament el mateix dia abans o després de l’activitat. Sol·liciteu-ho en el moment de fer la reserva.