Seguim guaitant cargols…
Un curs més tenim entre mans el projecte Guaitacargols. Una proposta adreçada a grups escolars d’ESO que consisteix a fer un estudi de camp de les espècies de caragols terrestres que es troben a alguna zona propera al centre escolar. A partir de l’estudi, el projecte promou un aprenentatge de l’alumnat vivencial a través de l’observació directa i posant en pràctica la metodologia científica.
Un dissabte del mes d’octubre ens vàrem trobar amb el professorat participant del projecte a la Biblioteca Mercè Rodoreda. Vam iniciar la formació presentant les fases del projecte Guaitacargols i tot el material que cedim des del Museu al centre per tal de desenvolupar el projecte.
Acompanyats dels experts i expertes de l’Associació Catalana de Malacologia vam sortir a l’entorn proper a la cerca de cargols per retornar a la Biblioteca, on teníem el nostre laboratori per tal d’identificar-los.
El projecte s’inicia amb una carta-repte enviada des del Museu, on se’ls demana que facin l’observació i estudi científic de les espècies de cargols terrestres de l’entorn del seu centre escolar. A partir d’aquí, van passant per diferents fases, primer familiaritzar-se amb el món dels cargols i en concret en com identificar les conquilles i així poder fer la sortida de camp. Més endavant, identificaran els cargols i explotaran les dades per acabar venint a la sala d’actes del Museu a comunicar tota la seva investigació.
Us compartim les presentacions dels dos instituts que hi han participat enguany:
- Institut Les Cinc Sénies de Mataró – Presentació
- INS Ca n’Oriac de Sabadell – Presentació
En aquesta notícia podeu llegir les experiències de 5 instituts que van participar al projecte Guaitacargols durant el curs 22-23.
També podeu consultar l’article ‘Guaitacargols: l’estudi de la biodiversitat de caragols terrestres a secundària’, publicat el gener de 2023 a la Revista Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Voleu participar del projecte Guaitacargols durant el tercer trimestre d’aquest curs?
Consulteu tota la informació del projecte en aquest enllaç i escriviu-nos al correu del servei educatiu: edunat@bcn.cat.