EDUNAT


 

La pol·linització a escena!

Realitzem la prova pilot d'una nova activitat que aborda el fenomen de la pol·linització.
7 d'octubre de 2020

S’obre el teló. L’escenari és el Jardí Botànic de Barcelona (JBB). Allà poden passar moltes històries… Les protagonistes avui, 5 d’octubre, són les flors del JBB, els insectes pol·linitzadors i un grup escolar de 5è de l’Escola Poble Sec que, junt amb les seves tutores, vénen a fer la prova pilot de la nova activitat anomenada “Històries de pol·len. Els insectes i flors del Jardí“.

Partint de l’observació de l’entorn, aquesta activitat vol obrir la mirada sobre el fenomen de la pol·linització. Quins insectes a part de les abelles de la mel, pol·linitzen les flors al JBB? Quines estructures tenen les flors per atraure aquests insectes? Quin benefici treuen tant flors com insectes d’aquest vincle que suposa la pol·linització?

Aprofitant l’estètica del teatre de titelles, els infants en petits grups es fixen en alguns insectes i flors que han observat per muntar un model o titella que més tard servirà per escenificar com encaixen i quin benefici treuen l’un de l’altre. Durant la descoberta es generen converses en petits grups i les dues educadores condueixen l’activitat mantenint el lligam amb el patrimoni del JBB. Treballar en aquest espai obert ens permet observar diversitat d’insectes pol·linitzadors i flors i, mantenir la rigorositat, ja que no hi ha millor documentació que l’observació directa.

Arriba el final de l’obra: els petits grups escenifiquen la pol·linització amb els titelles que han muntat. Endinsar-nos en el món dels putxinel·lis ens permet afegir aquells trets característics dels insectes i flors que observem i incorporar el llenguatge creatiu per facilitar la participació i el treball cooperatiu.

Aquesta nova activitat passa  a formar part de l’oferta regular d’activitats escolars i a més properament es podrà complementar amb la visita lliure a l’exposició temporal “Més que abelles. Pol·linitzadors i flors: la vida en joc”, al mateix Jardí Botànic de Barcelona.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En aquest enllaç trobareu més imatges de l’escola Poble Sec que també va fer ressò de l’activitat.