Geologia, assignatura pendent?
El passat dissabte 26 d’octubre, 65 docents de secundària de diferents punts de Catalunya es van reunir a la seu del Parc del Fòrum del Museu de Ciències Naturals de Barcelona per a reflexionar, conèixer i construir eines per a treballar la geologia de manera seductora amb l’alumnat.
El matí va començar amb dues sessions plenàries a la sala d’actes del Museu. La primera va ser a càrrec del Jordi Vilà, geòleg, professor i divulgador, que ens va fer un recorregut per milions d’anys d’història geològica i va repassar els principals esdeveniments geològics que han modelat Catalunya. A continuació, Yael Díaz-Acha, conservadora de petrologia del MCNB, ens va presentar la “Guia de roques: coneixements bàsics i activitats didàctiques”, un recurs que conté conceptes i coneixements bàsics en petrologia, classifica les roques de manera clara i rigorosa i aporta propostes d’activitats per dur a terme a l’aula.
Tot seguit vam fer una pausa per agafar forces amb un bon esmorzar geològic a base de pastís de marbre, fruita volcànica i te de roca, tot fullejant alguns dels llibres que el Centre de Documentació del MCNB havia seleccionat per a la jornada.
La jornada va continuar amb tres propostes pràctiques per a treballar la geologia a l’aula i a l’MCNB. Organitzades en grups reduïts, les docents van participar en el taller “Pràctiques de geociències de baix cost que sempre funcionen”: l’Anna Anglisano i en Xavier Juan, membres de l’European Geosciences Union ens van demostrar com generar un volcà amb cera i sorra rentada, o com representar les ones P i S dels terratrèmols amb una senzilla joguina, l’slinky, entre d’altres experiències. Així mateix, la Yael Díaz-Acha i en Miquel Roquet van rebre els docents dins de l’exposició permanent de l’MCNB per a donar-los a conèixer alguns recursos educatius geològics que podran utilitzar en futures visites amb l’alumnat. Tot seguit, de la mà de la Neus Sagristà i la Joana Oliver, educadores del Museu, les docents es van posar a la pell de l’alumnat per fer un petit tast de l’activitat “En construcció”. Es tracta d’una activitat que treballa la geologia a nivell de secundària i fou l’excusa perfecta per a poder reflexionar sobre la metodologia de treball educatiu de l’MCNB.
Per acabar la jornada de forma distesa i amb bon humor, en Marc Martínez (biòleg, còmic i professor de secundària) va aplegar tots els participants amb un monòleg sobre la tasca docent i la geologia que ens va permetre marxar amb un gran somriure cap a casa.
Des del Museu de Ciències Naturals de Barcelona volem aprofitar l’avinentesa per a donar les gràcies a totes les persones que vau participar en aquesta jornada, a les docents, a les ponents, talleristes i monologuistes! I si teniu interès en el recull dels recursos relacionats amb la jornada, cliqueu en aquest enllaç, de ben segur que us seran útils.
Esperem veure’ns ben aviat en noves sessions formatives!