EDUNAT


 

Estirem el fil… amb l’escola Baldiri Reixac

Partim de l'interés generat en un grup de cicle inicial al voltant del pol·len de les flors per iniciar un projecte en col·laboració.
16 de novembre de 2020

Sona el telèfon. És L’Escola Baldiri Reixac de Barcelona. Es posa en contacte amb l’equip educatiu del MCNB. L’alumnat de 2n de primària es pregunta: Com es crea el pol·len de les plantes, les educadores suggereixen: Comencem a estirar el fil?

El projecte s’inicia amb un primer contacte de l’equip docent del centre educatiu amb dues educadores del MCNB, totes elles portaran conjuntament aquest projecte amb el grup. A la reunió es parteix de l’interès sorgit a la classe per definir quin camí prendrà la investigació al voltant de la pregunta: Quin paper juga el pol·len a la vida de les plantes? Durant la conversa ens posem en context sobre els coneixements previs de l’alumnat i les seves característiques com a grup classe.

L’emoció, els nervis, l’entusiasme comença a estar a flor de pell. S’organitza una primera trobada amb el grup classe al seu centre. Un centre situat al mig del Parc Güell, on l’olor de les plantes i les vistes que hi ha hipnotitzen a qualsevol.

Només a l’entrar a l’escola ens adonem que el pati és un espai idoni per començar a desenvolupar el projecte sobre les plantes. Quina estructura tenen? Què necessiten per viure? Què hi passa a les fulles? Totes les plantes tenen flors? Com són les flors per dins? És necessari aquest pol·len? Per respondre tantes preguntes es treballa en petits grups per poder investigar més a fons per acabar creant un model de planta. Sembla ser que hi ha moltes plantes que necessiten aquest pol·len… per seguir investigant les educadores deixen un encàrrec en forma de llavors. 

L’encàrrec consisteix en plantar de diferents formes 3 tipus de llavors (ravenets, fava reina mora i moreus) i fixar-se bé en el seu creixement. Per això, la classe de segon acabarà creant un stop motion del procés per a que no es perdi cap detall mentre investiguen totes les incògnites que encara queden per resoldre. 

Esperem que aquesta notícia vagi creixent igual que les llavors germinaran a l’escola.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.