EDUNAT


 

Connectem amb… el Jardí Botànic

4 de febrer de 2019

L’any 2012 tot just feia un any que el Museu havia obert les seves portes a la seu del Parc de Fòrum. Un dels nostres objectius era donar-nos a conèixer al barri i treballar amb escoles de proximitat en projectes de llarga durada, donant protagonisme al barri que ens acollia. Amb aquests 3 ingredients (museu, escola i territori) vàrem crear un projecte per apropar-nos a les escoles del barri del Besòs Maresme, amb la intenció que ens coneguessin i sentissin seu el Museu.

Després de 6 edicions connectant amb el Besòs Maresme, hem decidit apropar-nos als barris de muntanya que envolten el Jardí Botànic de Barcelona, a Montjuïc. El punt de partida d’aquest projecte sempre ha estat una exposició. Al Jardí tenim l’exposició més gran que puguem imaginar, el propi Jardí amb les 8 regions de climes mediterranis d’arreu del món, l’herbari, els vivers, el banc de llavors i els bonsais. Al “Connectem amb…” treballem amb una disciplina diferent de les ciències naturals que, de forma transversal, lliga l’exposició de la qual partim amb el repte que proposem a les escoles. Al Jardí iniciem aquest projecte proposant als i les alumnes de descobrir la muntanya que ens uneix, tot creant itineraris interpretatius que connectaran les seves escoles amb el Jardí Botànic. Es treballarà l’orientació, la cartografia, la història, l’esport, la natura, entre altres aspectes, en l’àmbit territorial de Montjuïc.

En aquesta primera edició, els centres participants han estat l’Institut Montjuïc (barri de La Marina), l’Institut XXVa Olimpíada (barri de la Font de la Guatlla) i l’Escola Maristes Anna Ravell (barri del Poble Sec). 8 grups-classe dels esmentats centres educatius es van posar a treballar a partir del repte plantejat, i l’engranatge entre docents, alumnes i assessors es va posar en marxa! El passat 31 de gener de 2019 vam poder conèixer-ne els resultats: 8 itineraris que ens condueixen des dels centres educatius fins al Jardí Botànic, on vam realitzar la cloenda del projecte!

Podeu descarregar imprimir el fullet desplegable que conté el mapa i la descripció dels 8 itineraris. Està pensat per a ser imprès a mida Din A2. També el podreu trobar en paper, fins que s’exhaureixin, al Jardí Botànic, als centres educatius participants i a alguns equipaments de proximitat dels barris de muntanya de Montjuïc. De la mateixa manera podeu descarregar la versió digital dels tres plafons expositius que mostren el resultat del projecte. L’exposició física s’ha pogut veure al Jardí Botànic i ha emprès un itinerari per alguns centres educatius i equipaments culturals i sanitaris del territori.

També podeu seguir els itineraris amb Google Maps:

Itinerari 1: El millor camí de les plantes des de l’escola fins al Jardí Botànic – Escola Maristes Anna Ravell 5è A

Itinerari 2: La màgia d’un itinerari pels indrets desconeguts de Montjuïc – Escola Maristes Anna Ravell 5è B

Itinerari 3: Un camí al paradís de les plantes mediterrànies – Institut Montjuïc 1r d’ESO A

Itinerari 4: The Adventure of Montjuïc: de les aules al Jardí – Institut Montjuïc 1r d’ESO B

Itinerari 5: Connectant amb la natura de Montjuïc – Institut XXVa Olimpíada 1 d’ESO A

Itinerari 6: Muntanyari: la història de Montjuïc – Institut XXVa Olimpíada 1 d’ESO B

Itinerari 7: Itinerari per viatgers del temps: gaudeix d’aquesta ruta, gaudeix de la natura – Institut XXVa Olimpíada 1 d’ESO C

Itinerari 8: Itinerari dels coneixements: descobreix la història de Montjuïc – Institut XXVa Olimpíada 1 d’ESO D

Alguns dels infants participants van explicar el projecte al Catakrac de BeTeVé: