EDUNAT


 

Comencem l’onzena edició del Patchwork evolutiu!

16 de febrer de 2024

Aquest mes de gener hem posat en marxa, un any més (i ja en van 11..!) el projecte de Patchwork evolutiu. Aquest any hi participen més centres i grups que mai, ja que hi hem dedicat encara més esforços i se celebraran dos congressos. Així doncs, 16 grups de 10 centres diferents prenen part en aquest projecte: IE Arts, INS Josep Puig i Cadafalch, INS Jaume Balmes, E. Montessori, INS Teresa Pàmies, IE Els Tres Pins, CE Jaume Balmes, INS Maria Espinalt, INS Joan Brossa, i C. Sagrada Família – Sant Andreu.

Com sempre, hem començat rebent els grups a la seu del MCNB al Fòrum per iniciar la recerca entorn de la teoria de l’evolució. En aquesta activitat inicial procurem partir de les idees prèvies que l’alumnat té sobre evolució dels éssers vius tot elaborant una obra de patchwork que ens ajuda a representar aquestes idees. 

 

Per començar la recerca, hem dividit la teoria de l’evolució en 6 àmbits, punts clau per entendre-la: Components de l’ecosistema, Biodiversitat i especiació, Mutació i Selecció, Selecció social i sexual, Evolució vegetal i coevolució i Filogènia dels éssers vius. Amb aquests àmbits pretenem que l’alumnat pugui treballar en petits grups i aprofundir en aquests punts clau. Per fer-ho visitem Planeta Vida per tal d’interpretar el patrimoni del Museu i així poder aprofundir en diversos temes com l’evolució dels cetacis, la coevolució de les angiospermes i els insectes o les relacions entre espècies. 

 

Un cop feta aquesta visita a Planeta Vida, els grups tornen al centre educatiu amb un encàrrec: elaborar un pòster científic sobre l’àmbit de la teoria que els ha tocat investigar. Aquesta feina passa per una fase de recerca i documentació seguida d’una elaboració del pòster; per a fer-ho, tenen el suport dels/de les seves docents, així com un seguit de materials facilitats per l’equip educatiu, com ara una guia d’elaboració de pòsters científics. A la vegada, les educadores faran una visita als centres educatius per dedicar una sessió a assessorar els grups de recerca en la seva tasca. 

Tot plegat, culminarà al maig amb la celebració dels dos Congressos de Patchwork evolutiu.

Seguiu amb atenció aquesta notícia, perquè l’anirem actualitzant a mesura que avanci el projecte!

Si voleu saber com van anar les altres edicions del Patchwork evolutiu, podeu visitar les notícies corresponents.