10 anys estirant el fil del Patchwork evolutiu
Aquest curs celebrem la desena edició del projecte de “Patchwork evolutiu” on participaran al voltant de 250 alumnes de 4t d’ESO de l’INS Maria Espinalt, INS La Sagrera-Sant Andreu, INS Teresa Pàmies, INS Sagrada Família Sant Andreu, INS Joan Brossa, INS Jaume Balmes i Escola Montessori.
Aquest mes de febrer hem iniciat el projecte on cada grup classe ha vingut al Museu a fer un primer contacte amb la teoria de l’evolució. L’activitat inicial comença amb l’alumnat explorant el concepte d’evolució representant-lo mitjançant un patchwork. Aquestes representacions ens permeten conèixer quin és el punt de partida de l’alumnat respecte al coneixement del fenomen de l’evolució. En aquesta exploració han sortit idees que ens han permès reflexionar al voltant de: quina relació hi ha entre l’evolució i el canvi, quins són els subjectes que evolucionen, si les modificacions són graduals o sobtades, quins són els mecanismes que seleccionen els canvis, si l’evolució sempre genera millores, la velocitat dels canvis, si els humans continuem evolucionant i moltes altres idees.
Després d’aquesta reflexió, es proposa a l’alumnat endinsar-nos a la teoria de l’evolució especialitzant-nos en 6 àmbits de treball
L’alumnat comença a conèixer el seu àmbit de treball a través de la reflexió sobre diferents evidències científiques que es troben a l’exposició Planeta vida.
Un cop familiaritzats amb el seu àmbit l’encàrrec segueix al centre educatiu amb la cerca d’un exemple d’ésser viu que els permeti explicar la seva temàtica a la resta de participants del projecte i fer un pòster científic amb tota aquesta informació.
Finalment, el 18 de maig ens reunirem al Museu totes les persones participants i alguns membres de l’àrea científica i del departament d’educació i activitats del Museu per tal de tancar el projecte amb la defensa dels pòsters i amb una conferència en què coneixerem el dia a dia d’una persona científica.