EDUNAT


 

Un matí de NiuVolant

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona a les escoles bressol de la ciutat
17 de juny de 2021

L’any 2011, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona va inaugurar la nova seu pública al Parc del Fòrum i des de llavors, ha estat treballant en el projecte Nascuts per a la Ciència, per apropar les ciències naturals als més menuts. El Niu de Ciència és un espai únic i exclusiu per als infants de 0 a 6 anys obert a famílies i grups escolars d’educació infantil a partir del darrer curs d’escola bressol. Des de llavors, s’han creat infinitat de propostes educatives per als infants d’aquestes edats.

El Niu Volant n’és una de les més recents: un contenidor transportable, amb tots els materials necessaris al seu interior per a què les docents del darrer curs de les escoles bressol puguin realitzar diferents propostes didàctiques amb l’acompanyament i assessorament de l’equip educatiu del Museu.

Durant els primers mesos de l’any 2019 el Niu Volant va visitar diverses escoles bressol municipals dins de la prova pilot. Gràcies a les 4 escoles que van participar de la prova pilot, vam poder avaluar el projecte i fer els retocs necessaris per ajustar encara més les propostes didàctiques, i finalment, el curs 2019-20, el Niu va alçar el vol. Lamentablement, després de visitar l’EBM Parc de la Pegaso, l’EBM L’Estació i l’EBM Ralet, el Niu Volant va haver de tornar al Museu a causa de la pandèmia de Covid 19 que ens va confinar i va tancar els centres escolars i el Museu. El curs escolar va acabar sense poder tornar a les aules i el nou curs 2020-21 va començar ple d’incertesa i dubtes sobre noves dinàmiques als centres, incorporant-hi les mesures d’higiene i seguretat necessàries relacionades amb la pandèmia.

Davant la impossibilitat d’entrar a les Escoles Bressol Municipals i les mesures que calia implementar d’higiene i desinfecció de materials, el Niu Volant ha hagut d’adaptar-se a les circumstàncies per seguir acostant el Museu de Ciències Naturals de Barcelona a les escoles bressol. Adaptació? Però… com? Com oferir una activitat per a infants de 2 i 3 anys amb materials naturals molts dels quals no són fàcilment desinfectables?

Com transmetre la filosofia i dinàmica del Niu de Ciència, basada en el contacte amb materials reals, mantenint la seguretat? Un matí de Niu Volant!

Els passats 9 i 16 d’abril vam realitzar la prova pilot de l’activitat a la Llar d’Infants Maria Reina, una escola bressol de proximitat al Museu de Ciències Naturals-Parc del Fòrum. Dues educadores del Museu es van desplaçar a l’escola i durant un matí van realitzar dues sessions fent grups reduïts amb infants d’un mateix grup bombolla, que poden compartir materials. Després d’uns dies de repòs per a què els materials passessin quarantena, les educadores van tornar a fer les sessions amb l’altre grup bombolla.

L’experiència d’Un matí de Niu Volant ha estat molt ben valorada per part de l’escola. Durant les sessions es va crear un ambient de tranquil·litat, de confiança i de respecte pels materials. Els infants van mostrar curiositat, interès, molts van participar de les converses, van establir relacions entre diversos materials i entre aquests i les imatges dels llibres de consulta…  Les docents s’han plantejat incloure més materials naturals a les aules, veient que alguns dels més “atípics”, com els insectes, van agradar molt als infants, i les ha dut a reflexionar sobre la manera de plantejar preguntes del Niu.

I, per què no dir-ho, l’equip del Museu també hem gaudit de l’experiència, ja que dins d’aquest any d’adaptacions excepcionals també teníem moltes ganes de fer volar el niu!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.