Geologia, assignatura pendent?
Dissabte 26 d’octubre, de 9 a 14:30h*
Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Parc del Fòrum – Barcelona)
* Dedicació horària reconeguda pel Departament d’Educació
>> PLACES EXHAURIDES <<
La geologia i les ciències de la terra són probablement els continguts de ciències naturals que més incertesa generen en el personal docent de Secundària. Això sovint provoca que acabem considerant-la una assignatura pendent.
Amb aquesta jornada, des del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) ens proposem crear un espai de treball i reflexió que ens permeti conèixer i construir eines i estratègies que ens facin perdre la por a la geologia i que ens esperonin a treballar-la de manera seductora amb el nostre alumnat. Per fer-ho, comptarem amb l’expertesa de diverses persones apassionades per la geologia.
Programa de la jornada
- 9 a 9:30 – Arribada i acreditacions + Selecció de llibres a càrrec de Centre de Documentació de l’MCNB (disponible durant tot el matí)
- 9:30 a 10:45 – Sessions plenàries a Sala d’Actes
- 9:30 a 10:15 – “L’evolució geològica de Catalunya fins al paisatge actual”. A càrrec de Jordi Vilà
- 10:15 a 10:45 – “Presentació de la Guia de roques: coneixements bàsics i activitats didàctiques del MCNB”. A càrrec de Yael Díaz-Acha
- 10:45 a 11:15 – Esmorzar geològic
- 11:15 a 14:15 – Itinerància de tres sessions pràctiques
- “Taller d’activitats pràctiques de geociències de baix cost que sempre funcionen”. A càrrec d’Anna Anglisano i Xavier Juan
- “En construcció? La geologia de secundària al MCNB.”. A càrrec de l’equip educatiu del MCNB
- “Descobreix els Recursos Educatius Geològics de l’exposició Planeta Vida”. A càrrec de Yael Díaz-Acha i Lidia Giner Collantes
- 14:15 a 14:30 – Monòleg “Ser professor i sobreviure en l’intent!” i cloenda sota la balena
Inscripció oberta – Places limitades
Aquesta jornada és reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, de manera que el personal docent participant veurà reconeguda la dedicació horària que es desprèn de la seva assistència – Enllaç d’inscripció.
Descripció de les sessions:
Sessió plenària 1:
L’evolució geològica de Catalunya fins al paisatge actual.
A càrrec de Jordi Vilà, cofundador de Geòleg.cat i professor associat a la UB.
Aquesta xerrada adaptada al professorat recorre els principals esdeveniments geològics que han modelat Catalunya, des de la formació de les seves muntanyes fins als processos tectònics i climàtics que han configurat el paisatge actual. Un viatge per milions d’anys d’història, per entendre com el relleu que avui observem ha anat evolucionant al llarg del temps.
Sessió plenària 2:
Presentació de la Guia de roques: coneixements bàsics i activitats didàctiques de l’MCNB.
A càrrec de Yael Díaz-Acha, conservadora de Petrologia a l’MCNB.
De la mà de Yael Díaz-Acha, conservadora de Petrologia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, coneixerem la “Guia de roques: coneixements bàsics i activitats didàctiques”, un recurs adreçat a docents que ofereix conceptes i coneixements bàsics en petrologia, classifica les roques de manera clara i rigorosa i aporta propostes d’activitat per dur a terme a l’aula.
Sessió pràctica 1:
Taller d’activitats pràctiques de geociències de baix cost que sempre funcionen.
A càrrec d’Anna Anglisano i Xavier Juan, docents de secundària i formadors internacionals de professorat en geociències.
A través d’activitats senzilles, amb materials quotidians, i de manera totalment pràctica i participativa, es realitzaran una sèrie d’activitats que, de ben segur, enriquiran les vostres classes de Geologia. També podreu conèixer de primera mà les oportunitats de formació i els materials que us ofereix la European Geosciences Union (EGU).
Sessió pràctica 2:
En construcció? La geologia de secundària al MCNB.
A càrrec de l’equip educatiu de l’MCNB.
L’equip educatiu del MCNB ens convida a tastar l’activitat En construcció, dirigida a secundària. Com s’han modelat les formes de l’escorça terrestre? Per què es formen els diferents relleus? I les roques que la componen? Tot aplicant el model didàctic del Museu descobrirem com fem servir la Col·lecció de Roques i Minerals del MCNB per a treballar conceptes com el cicle geològic o la formació del relleu.
Sessió pràctica 3:
Descobreix els Recursos Educatius Geològics de l’exposició Planeta Vida
A càrrec de Yael Díaz-Acha, conservadora de Petrologia a l’MCNB, i Lidia Giner Collantes, geòloga i col·laboradora del MCNB.
Aquesta visita guiada explora els recursos geològics de l’exposició Planeta Vida. Durant el recorregut, dividit en dues parts, descobrirem com l’exposició proporciona excel·lents materials curriculars. En la primera part, explorarem la Biografia de la Terra, i en la segona, a la zona de Roques i Minerals, abordarem conceptes bàsics de geologia. Ambdues es presentaran de manera visual i pràctica, mitjançant suggeriments d’activitats i eines didàctiques que permetran als docents enriquir les seves classes de geologia i motivar els seus alumnes.
Monòleg:
Ser professor i sobreviure en l’intent!
A càrrec de Marc Martínez, biòleg, còmic, professor, mamífer… i el que calgui!