EDUNAT


 

Digues com et dius… Plantes, amb l’Escola Primavera

Us parlem de la investigació compartida amb la classe dels Lleons i dels Robots al voltant de la vida de les plantes.
31 de maig de 2021

Des de l’equip educatiu del MCNB aquest curs hem llençat noves propostes per seguir potenciant la vinculació i sinèrgia entre el Museu i les escoles. Propostes com “Estirem el fil”  i “Digues com et dius…”.

Avui us volem parlar de la investigació compartida amb la classe dels Lleons i dels Robots amb infants de p3, p4 i p5 de l’escola Primavera de Santa Coloma de Gramenet.

Els infants a inici de curs van fer una pluja d’idees de dubtes i inquietuds que tenien respecte a les plantes i les seves tutores ens les van fer arribar per poder investigar conjuntament. Els lleons i els robots s’havien fet preguntes com:

  • Com neixen i creixen les flors?
  • Com es fabriquen les llavors i les fulles?
  • Com neixen les llavors i plantes?
  • Per què oloren les flors?
  • On viuen les flors.

Els vam proposar que comencessin la seva recerca experimentant a l’aula, per estudiar quines condicions necessiten les plantes per créixer. Així van plantar les llavors en diferents condicions:

  1. Amb llum, amb terra i amb aigua
  2. Sense llum, amb terra i amb aigua
  3. Amb llum, amb terra i sense aigua
  4. Amb llum, sense terra i amb aigua
  5. Només les llavors

Van fer un seguiment de què passava i van venir al Jardí Botànic amb moltes idees.

No hi havia millor manera de finalitzar aquesta col·laboració que amb una visita al Jardí Botànic per ampliar la seva mirada amb la diversitat de plantes que hi podem trobar. Vam fer un petit recorregut pel jardí convidant-los a triar i recollir elements de plantes i posteriorment vam conversar sobre quines parts conformen una planta, en què s’assemblen i en què es diferencien les plantes. Vam veure que totes les plantes són diferents, però tenen unes estructures semblants i un creixement semblant.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Per acabar, vam representar el cicle de vida de les plantes construint quatre vinyetes de diverses fases del creixement d’una planta des de la llavors fins a la flor i al fruit amb llavor.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.