EDUNAT


 

Exposició temporal “Connectem amb… Micos” Retratem la diversitat

La fotografia com a mitjà utilitzat per l'alumnat per reflectir la seva diversitat.
2 de gener de 2021

Un dels objectius estratègics del Museu de  Ciències Naturals de Barcelona és dur a terme els projectes de proximitat, i per això un any més, dins el període del curs escolar 19-20 vam iniciar l’edició “Connectem amb …Micos”.  Els alumnes que van participar provenien de quatre centres educatius i cursaven un curs del Cicle superior de primària de i també va participar un grup d’alumnes que cursen la matèria de Biologia de 4t d’ESO. Tots aquests alumnes són del Districte de sant Martí de Barcelona i de Sant Adrià del Besós.

Un dels objectius plantejats és generar un diàleg entre disciplines, considerat un dels eixos clau del les diverses edicions que s’han realitzat de “Connectem amb,..” a la seu del MCNB Parc del Fòrum i a la Seu del Jardí Botànic de Barcelona. Cada edició s’ha centrat en una disciplina diferent com l’art mural, el dibuix, la dansa, la biodiversitat, la realització de vídeos, de maquetes o itineraris amb l’objectiu d’ampliar les noves mirades sobre el barri i potenciar que els nois i noies el coneguin amb més profunditat.

Aquesta edició es va iniciar al febrer amb una visita a l’exposició “Micos, una història de primats” com a animals propers a nosaltres que ens mostren diferents maneres de viure i de relacionar-se amb el seu entorn. Formes de desplaçar-se, d’alimentar-se, de comunicar-se i relacionar-se entre ells. Aquesta diversitat que es transmet a partir de l’observació de les taxidèrmies de l’exposició va permetre preguntar-nos si les persones també som tan diverses.

Es va pensar en la fotografia com a disciplina a través de la qual es podria copsar aquesta diversitat observada en els primats, on els propis alumnes van iniciar-se en el seu aprenentatge.

Aquest projecte malauradament va haver d’aturar -se per la situació de confinament ocasionada per la pandèmia de Covid-19.

A partir de la represa del curs escolar 20-21, des del Museu ens hem reorganitzat i adaptat a les noves mesures i condicions de treball, i hem realitzat tres sessions als centres escolars amb la col·laboració de dos experts en fotografia, de l’Associació “El Catalejo“, una associació sens ànim de lucre de l’Economia Social i solidària.

Tres centres escolars han participat en el projecte, dues d’aquestes escoles amb els mateixos alumnes que ja van començar fa uns mesos, els nois i noies de 6è de primària de l’escola Arc de Sant Martí i de l’Institut-escola la Mina. A més, aquest curs escolar s’han incorporat al projecte l’alumnat de 6è de l’escola Bogatell, coneixedors del diàleg entre escola, barri i museu per la seva participació en edicions del “Connectem amb…” de cursos anteriors centrades en altres disciplines.

Els nois i noies han comptat amb espais de debat i reflexió, han participat en exercicis de retrats i auto-retrats, han ubicat les seves escoles i cases al barri en mapes imaginaris i han fet dinàmiques d’intervenció sobre les fotografies, entrevistes escrites i àudio-visuals. Tot plegat amb la finalitat d’interpretar i comprendre la diversitat entre les persones properes i donar-ho a conèixer.

L’exposició final es pot visitar fins el dia 5 d’abril de 2021 a la seu del MCNB, allà hi podeu veure el resultat de les fotografies de l’alumnat, que són una mostra de la diversitat del nostre entorn i reflex d’un esforç col·lectiu.

Vídeo resum del projecte:

Conectem amb…Micos from Museu de Ciencies Naturals on Vimeo.

Algunes imatges del procés desenvolupat i l’exposició resultant:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.