EDUNAT


 

Connectem amb… Hi havia una vegada

Llibres que amaguen la Ciència del barri
29 de novembre de 2023

De ben segur que si caminem pels carrers del nostre barri podem descobrir la ciència que s’hi amaga. Convivim entre roques i minerals? Per què les llavors tenen formes diferents? Com canvia el barri amb el pas del temps?

Un any més engeguem el Projecte Connectem amb… a la seu de Fòrum del Museu de Ciències Naturals. Enguany celebrem els 10 anys d’aquest projecte i ho fem amb la participació de sis escoles dels Districtes de Sant Martí de Barcelona i Sant Adrià de Besòs.

Aquesta edició parteix de l’exposició temporal Hi havia una vegada. Es tracta d’una exposició de ciència i tecnologia on es mostren deu contes clàssics de la literatura infantil i explora fenòmens i conceptes de les ciències naturals, com ara la física, la química, les matemàtiques, la geologia o la biologia. Així doncs, l’exposició ens va inspirar per fer aquesta mirada de la ciència amagada en el barri.

Visita al museu i encàrrec

L’alumnat de 5è i 6è de sis centres de proximitat al Museu (L’Arc de Sant Martí, la Llacuna de Poblenou, la Caixa, Arenal de Llevant, la Mina i Cascavell), van iniciar el projecte durant el mes de setembre fent una visita a l’exposició i una activitat dinamitzada per conèixer de més a prop la ciència amagada en els contes clàssics i com fer una recerca científica. Arran d’aquestes recerques l’alumnat va començar a posar en pràctica el mètode científic. A partir d’aquí van marxar a l’escola amb un repte: conèixer la ciència amagada, relacionada amb un tema concret del seu barri i l’entorn proper, per acabar fent un llibre d’autor i així explicar les seves descobertes.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Activitat inicial al centre educatiu 

Des de l’equip educatiu del Museu vam anar a les classes de tots els grups participants, per acompanyar en la seva investigació.

De quina manera podem fer aquesta recerca científica aplicada al nostre barri? Aquesta pregunta és la que vam estar treballant amb les docents i el seu grup classe per començar a fer la seva recerca en l’entorn proper.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Les sessions a mans de l’entitat col·laboradora

A través d’aquesta investigació i de la mà de MANENO, una entitat especialitzada en la Mediació lectora i en projectes socials de promoció de la lectura, l’alumnat s’endinsa en els temes tractats i també en el procés d’elaboració d’un llibre d’artista col·lectiu.

Tota aquesta feina s’ha traduït en 9 llibres d’autor diferents! Amb la creació d’aquests llibres i la recerca feta, l’alumnat ha pogut desenvolupar habilitats com el treball en equip, la presa de decisions, bones praxis en recerca o la curiositat pel món que els envolta.

A través d’aquests llibres, l’alumnat ens parla de temes tan interessants i diversos com el transport i moviment d’animals i persones, el tractament de matèries primeres,  les edificacions que ens envolten al barri, els arbres i horts urbans o com ha canviat la gent i el barri amb el pas del temps. Així, en mirar els llibres, ens endinsarem en com és i què fa únic el nostre barri.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Cloenda del projecte

El dimarts 12 de desembre ens vam reunir al Museu amb totes les persones implicades en aquest projecte per celebrar la cloenda.

En aquesta jornada, l’alumnat va poder gaudir de diverses propostes: un acte per agrair la feina feta, la visualització del vídeo que resumeix el projecte, la inauguració de l’exposició, un espai de Minilabs i, per últim, un espai de valoració personal del projecte.

Un dia intens i ple d’emocions per tancar aquest projecte tan especial!!

Durant els propers mesos, si veniu al Museu de Ciències Naturals de Barcelona – Parc del Fòrum, podreu visitar l’exposició on trobareu els nou àlbums d’artista que ha creat cada grup classe.

Moltes gràcies a totes i a tots per la feina feta, l’entusiasme i l’esforç que heu dedicat un any més al projecte Connectem amb… !

 

Vídeo resum del projecte: