EDUNAT


 

Connectem amb… còmics adventicis

‘Connectem amb… còmics adventicis!’  projecte que s'ha dut a terme amb centres de proximitat al Jardí Botànic de Barcelona.
24 de novembre de 2022

La cinquena edició del projecte escolar de proximitat al Jardí Botànic, ‘Connectem amb còmics adventicis’, ha estat dedicada a visibilitzar els vegetals que sovint ens passen desapercebuts, coneguts com a plantes adventícies o males herbes. En aquesta ocasió hem comptat amb la participació de tres centres educatius dels barris de muntanya, al districte de Sants-Montjuïc: Col·legi Alfageme, Escola Enric Granados i Institut Montjuïc. A banda, hem establert una col·laboració amb Iván McGill i Pablo Saulo, experts en l’art del còmic, que ens han acompanyat en la creació d’històries i vinyetes amb protagonistes vegetals.

Com es fusiona la botànica i el còmic? Quin és el resultat d’aquesta combinació?

El repte i la història d’aquest projecte s’inicia amb una activitat al Jardí Botànic de Barcelona amb cada un dels grups participants. Aquesta activitat anirà acompanyada de la mà de les dues educadores que portem aquest projecte, ens presentem, som la Irene i la Berta!

Per entendre què ens ha motivat a dur a terme aquest projecte de fer històries vegetals, us proposem que feu un petit exercici:

Tanqueu els ulls i visualitzeu el vostre barri. Sabríeu ubicar-hi els llocs on creixen plantes? Com són? Hi ha diferències entre elles? Quantes espècies en reconeixeu? Quina importància creieu que tenen? Us proposem que, en sortir al carrer, obriu la mirada i us hi fixeu bé. Potser algunes us havien passat desapercebudes, com aquella que desafia l’asfalt o aquella altra que creix a l’escletxa de la vorera.

Hi ha estudis que demostren que les persones patim ceguesa vegetal. És a dir, en moltes ocasions, els vegetals passen desapercebudes als nostres ulls. Senzillament no els veiem.

Vam pensar que era interessant donar veu a aquests vegetals i veure quines històries tenien i què pensaven.

L’alumnat, obrint la mirada cap al món vegetal, a través de l’observació i l’anàlisi de diferents espais del Jardí descobreixen la vegetació que s’hi amaga i reflexionen sobre quins espais verds tenen prop del seu centre educatiu.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

D’aquí naixerà una història en format còmic on la protagonista serà una planta que viu molt a prop del centre educatiu de cada grup participant. Reviurem les històries que la planta ha viscut al llarg de la seva vida i descobrirem com ha arribat i com se sent en el lloc on està.

Però ep! Per poder construir la història, cal conèixer a la protagonista i reflexionar sobre certs aspectes.

Un cop escollit un espai proper al centre, en petits grups, l’alumnat escull la seva protagonista, identifiquen i cerquen informació per a conèixer-la una mica més.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La història segueix de la mà de l’Iván i el Pablo per poder donar vida a aquestes plantes protagonistes. Per fer-ho possible, els i les alumnes es posen a la pell de les persones dissenyadores de còmics. S’han realitzat tres sessions en el centre educatiu: la primera, la creació de la història. La segona, la representació gràfica. I la tercera, la maquetació dels còmics.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El projecte conclou amb una trobada al Jardí Botànic de Barcelona, el pròxim 14 de desembre, amb tots els grups participants per intercanviar idees, experiències i els còmics creats per les i els alumnes.

En aquesta cloenda també inaugurarem l’exposició del projecte ubicada a l’entrada del Jardí en un espai de lliure accés, l’aula mediterrània. L’exposició consistirà en l’explicació del projecte ‘Connectem amb còmics adventicis’, el procés que l’alumnat ha dut a terme i el recull de tots els còmics resultants generats pels 5 grups escolars participants. Us convidem a visitar pròximament l’exposició!