Connectem amb…Bebès animals!
Un any més hem engegat el projecte Connectem amb… a la seu de Fòrum del Museu de Ciències Naturals, enguany partint de l’exposició Bebès animals. Aquesta exposició pretén submergir-nos en el món fascinant dels bebès animals, des que neixen fins que assoleixen l’autonomia. L’exposició disposa de jocs corporals i sensorials i activitats que conviden a tocar, sentir, imitar, observar, emocionar-se i meravellar-se amb els cadells animals. Des de l’equip educatiu del museu ens va semblar interessant partir d’aquesta exposició per focalitzar-nos en el joc com a procés vital. Els animals juguen? Per què ho fan? Com ho fan? Els serveix d’alguna cosa?
Els Bebès animals, juguen? – Visita al museu i encàrrec
L’alumnat de 1r i 2n de les escoles La Mina, Catalònia, Pere IV i Dovella van iniciar el projecte al mes de febrer fent una visita a l’exposició per a conèixer de més a prop el joc dels animals: com juguen (si corren, salten, s’empenten, es persegueixen, si ho fan amb objectes o amb d’altres individus…) i van conèixer també com viuen els animals (si viuen en grup o sols, si són caçadors o no…). Arran d’aquestes recerques l’alumnat va concloure que el joc serveix als animals per aprendre i millorar habilitats, per compartir i també per enfortir relacions socials. A partir d’aquestes descobertes, van marxar a l’escola amb un repte: investigar els jocs que es juguen al nostre entorn per descobrir si les persones també aprenem jugant i crear un joc nou a partir de les idees del propi alumnat!
I nosaltres com juguem? Inventem el nostre joc! – Desenvolupament del projecte a l’aula
A través d’aquesta investigació i de la mà de Lu2 com a entitat experta en el joc, l’alumnat s’endinsa en la reflexió sobre el joc en humans. Com i per què juguem, nosaltres? En les seves visites a les escoles, en Xavi de Lu2 acompanya l’alumnat en la creació del seu propi joc. A partir de jocs ja coneguts l’alumnat va proposant petites variacions que poc a poc aniran donant pas a un joc nou.
Tota aquesta feina s’ha traduït en 8 jocs de taula nous! Tot jugant-hi, podem desenvolupar habilitats com el treball en equip, la paciència, la presa de decisions o el respecte per als altres.
A través d’aquests jocs, l’alumnat ens transporta des del Serengueti al Pol Sud o a escenaris emocionants com una aula plena de lava, un parc d’atraccions o un camp de futbol molt animal; així mateix, fugirem dels llops afamats, escaparem de laberints mitològics i col·laborarem totes juntes per aconseguir fer un correfoc.
Cloenda del projecte: juguem?
Durant el mesos de març i abril, doncs, el Xavi i l’alumnat han treballat intensament per tal de crear els jocs a partir del treball conjunt. El tant esperat resultat ha arribat el dia de la cloenda, el 5 de maig, en què des del Museu hem convidat a les escoles a jugar una vegada més!
A l’acte de cloenda teníem preparades diverses sorpreses: primer, hem vist el vídeo del projecte i tot seguit hem anat a jugar! D’una banda, hem provat els nostres jocs en la seva versió definitiva; de l’altra, hem tingut un espai de jocs gegants per gaudir dels jocs tradicionals a l’aire lliure.
Finalment, hem intercanviat jocs entre escoles, de manera que cada centre s’ha emportat els seus jocs i els d’una altra escola per provar-lo durant un temps.
Moltes gràcies a tots i totes per la participació, la feina i la il·lusió posada en el projecte!
Us animem a veure el vídeo de resum del projecte:
Connectem amb…Bebès Animals from Museu de Ciencies Naturals on Vimeo.
Connectem amb…Bebès Animals from Museu de Ciencies Naturals on Vimeo.