EDUNAT


 

Connectem amb… abelles – curs de 2021 a 2022

Fem visible la natura urbana a través de les creacions i idees dels nens i nenes
21 de setembre de 2021

Com han arribat els pol·linitzadors a establir-se al JBB? Quins camins han seguit per arribar-hi? Existeix connectivitat ecològica dins la ciutat? Quin valor tenen les plantes adventícies i els insectes pol·linitzadors que conformen la biodiversitat urbana? I, què opinen els nens i nenes de l’estat de la natura als seus barris?

En aquesta edició del projecte Connectem amb… volem donar visibilitat als pol·linitzadors que ens envolten i a les plantes adventícies que permeten la seva presència en entorns urbans. A la vegada volem donar visibilitat a les opinions i propostes de les nenes i nens participants mitjançant la seva capacitat de crear i intervenir els carrers: en grups elaboraran uns cartells amb uns continguts i disseny molt cuidats per donar lloc al que suposarà tota una campanya de comunicació sobre biodiversitat urbana als barris de les seves escoles.

Aquesta vegada el projecte té lloc durant el primer trimestre escolar i compta amb la participació de 8 grups escolars de cicle mitjà dels barris de La Marina del Port i Poble Sec: escola Seat, escola Enric Granados i Escola Poble Sec.

Al llarg d’aquest trimestre el projecte s’estructura en diferents fases:

  • Primer rebrem els grups en una visita inicial al JBB per descobrir l’exposició Més que abelles i formular l’encàrrec: localitzar aquells llocs del barri on hi ha plantes espontànies o adventícies (allò que a vegades anomenen males herbes) i pol·linitzadors, i pensar en què volem explicar al veïnat sobre la importància de la seva presència.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  • A continuació visitarem els barris de la mà dels nens i nenes, per descobrir com la natura s’endinsa als seus barris. I un cop haguem reflexionat sobre les idees i propostes que volen comunicar els hi proposarem crear uns cartells per exposar als seus carrers.
  • Perquè aquest encàrrec sigui possible comptem amb la col·laboració d’especialistes en tècniques de serigrafia i il·lustració de la Roda taller.

Un incís: Com és que hem triat les tècniques d’impremta manual per fer aquest projecte? Ho hem fet en inspirar-nos en la vida i història del mestre Benaiges, seguidor de la pedagogia Freinet. Aquest corrent defensa la capacitat creativa dels infants, tot posant en valor la impremta com a recurs educatiu per comunicar la seva visió del món.

El projecte Connectem amb… del Jardí Botànic ha anat arrelant al llarg dels anys i creant vincles amb les escoles dels barris de la muntanya de Montjuïc. Estem molt il·lusionades d’iniciar el Connectem amb… abelles i d’anar explicant com avança. Podeu anar seguint les novetats a les xarxes socials del MCNB i del Dept d’Educació i Activitats, amb els hashtags:

#lanaturaconnecta

#connectemamb

#connectemambabelles