EDUNAT


 

Connectem amb Abelles i el Cartellisme.

Fem visible la natura urbana a través de les creacions i idees dels nens i nenes
21 de setembre de 2021

Com han arribat els pol·linitzadors a establir-se al JBB? Quins camins han seguit per arribar-hi? Existeix connectivitat ecològica dins la ciutat? Quin valor tenen les plantes adventícies i els insectes pol·linitzadors que conformen la biodiversitat urbana? I, què opinen els nens i nenes de l’estat de la natura als seus barris?

_______________________________________________________

En aquesta edició del projecte Connectem amb abelles, hem volgut donar visibilitat als pol·linitzadors que ens envolten i a les plantes adventícies que permeten la seva presència en entorns urbans. A la vegada, l’objectiu ha estat donar visibilitat a les opinions i propostes de les nenes i nens participants mitjançant la seva capacitat de crear i intervenir als carrers: en grups han elaborat uns cartells amb uns continguts i disseny molt cuidats per donar lloc al que ha suposat tota una campanya de comunicació sobre biodiversitat urbana als barris de les seves escoles.

_______________________________________________________

Aquesta vegada el projecte ha tingut lloc durant el primer trimestre escolar i ha comptat amb la participació de 8 grups escolars de cicle mitjà dels barris de La Marina de Port i Poble Sec: Escola Seat, Escola Enric Granados i Escola Poble Sec.

Al llarg d’aquest trimestre el projecte s’ha estructurat en diferents fases:

  • Primer vam rebre els grups en una visita inicial al JBB per descobrir l’exposició Més que abelles i a partir d’aquest moment se’ls hi va formular l’encàrrec: localitzar aquells llocs del barri on hi ha plantes espontànies o adventícies (allò que a vegades anomenen males herbes) i pol·linitzadors, i pensar en què volem explicar al veïnat sobre la importància de la seva presència.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  • A continuació vam visitar els barris de la mà dels nens i nenes, per descobrir com la natura s’endinsa als seus barris. Van reflexionar sobre les idees i propostes que volien comunicar i els hi vam proposar crear uns cartells per exposar als seus carrers.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  • Per fer possible aquest encàrrec hem comptat amb la col·laboració d’especialistes en tècniques de serigrafia i il·lustració de la Roda taller  que s’han desplaçat als centres educatius per realitzar la seva intervenció en 3 sessions: la primera de disseny dels cartells, una segona d’elaboració dels cartells amb serigrafia, i la darrera per penjar els cartells creats.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un incís: Com és que hem triat les tècniques d’impremta manual per fer aquest projecte? Ho hem fet en inspirar-nos en la vida i història del mestre Antoni Benaiges, seguidor de la pedagogia Freinet. Aquest corrent defensa la capacitat creativa dels infants, tot posant en valor la impremta com a recurs educatiu per comunicar la seva visió del món.

El projecte Connectem amb… del Jardí Botànic ha anat arrelant al llarg dels darrers quatre anys i creant vincles amb les escoles dels barris de la muntanya de Montjuïc. Estem molt il·lusionades de portar a terme el Connectem amb abelles i d’explicar com s’ha portat a terme. Podeu seguir les publicacions que han fet els centres participants a les xarxes socials amb els hashtags:

#lanaturaconnecta  #connectemamb   #connectemambabelles

Finalment hem pogut realitzar la cloenda del projecte tornat al punt on va iniciar: el Jardí Botànic de Barcelona. En aquesta trobada hem pogut sentir les impressions d’alumnes que han participat: el valor de la natura urbana, sobretot de les plantes adventícies i de la diversitat de pol·linitzadors que ens envolten i que són claus pel manteniment de la vida.  Les persones adultes que hem participat també hem explicat què hem après d’aquest projecte: sobre la capacitat creativa dels infants (per adquirir noves maneres de veure el que els envolta) i el valor de recuperar tècniques manuals com la impremta per serigrafia.

En aquesta cloenda també hem inaugurat l’exposició del projecte que queda emplaçada a l’entrada del Jardí Botànic, a l’aula Mediterrània i es pot visitar lliurement a partir d’ara. En aquesta exposició s’explica el plantejament del projecte, el procés que ha seguit, però també es mostra el conjunt de cartells generats pels 8 grups escolars participants. Una mostra rica en continguts i creativitat. Us convidem a visitar l’exposició. Trobareu més informació en aquest enllaç.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.