EDUNAT


 

Plantejar bones preguntes: motor d’aprenentatge

Xerrada a càrrec de Neus Sanmartí.
26 de gener a les 17 h al Museu.
15 de gener de 2023

El proper dijous 26 de gener us convidem a gaudir de l’expertesa de la Neus Sanmartí, reconeguda docent experta en didàctica de les ciències, que oferirà una xerrada centrada en la necessitat de plantejar bones preguntes en l’aprenentatge de les ciències. Les bones preguntes, aquelles que són investigables i que permeten iniciar processos d’investigació, generen més interrogants (més preguntes) i afavoreixen, per tant, la curiositat i el coneixement. En aquesta sessió aprendrem a fer bones preguntes, així com a facilitar que els infants també se’n plantegin.

La xerrada, que serà a les 17 h a la seu del Museu al Parc del Fòrum, està oberta al públic. Si hi voleu assistir, inscriviu-vos en aquest enllaç. No us quedeu sense plaça!
També es pot seguir en streaming, al canal YouTube del CRP Sant Martí.

Aquesta activitat s’emmarca en el curs ‘Ciències naturals de 3 a 8 anys? Creem la nostra proposta didàctica a l’aula’, coorganitzat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Centre de Recursos Pedagògics de Sant Martí. La formació, que consta de 21 hores, s’adreça a docents d’escoles del Districte de Sant Martí i consisteix en sessions presencials, tutories grupals en format on-line i treball autònom per part dels i les participants. El tret de sortida del curs serà una sessió per conèixer com treballem les ciències naturals amb infants de 3 a 8 anys al Museu. Compartirem expectatives i començarem el camí per acabar creant una proposta didàctica de ciències a l’aula. A més a més, serà un procés compartit entre totes les docents participants, de manera que podrem intercanviar propostes i aprendre plegades com potenciar les ciències naturals als centres educatius.

 

Neus Sanmartí (Barcelona, 1943) és professora emèrita del Departament de Didàctica de les Matemàtica i les Ciències Experimentals de la Universitat Autònoma de Barcelona i química de formació (Doctora en Ciències Químiques). L’any 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya com a referent de la didàctica de les ciències a Catalunya en els àmbits de l’educació infantil, primària i secundària, a més de la formació del professorat. Al llarg de la seva carrera professional s’ha convertit en una experta especialment en la recerca sobre l’avaluació i sobre el paper del llenguatge i les preguntes en relació amb l’aprenentatge de les ciències, treballant en la formació continuada del professorat i connectant-la sempre de manera molt didàctica i directa amb la realitat de l’aula.

Autora i coautora d’infinitat d’articles i llibres i directora de tesis sobre la didàctica de les ciències, les seves publicacions sobrepassen els 200 títols, tots i cadascun dels quals aporten una visió enriquidora sobre la pràctica de l’ensenyament de les ciències. És també una conferenciant generosa compartint la seva expertesa, propera i motivadora, de manera que sempre resulta un plaer escoltar-la.