EDUNAT


 

Inclusió

Connectem amb…


Connectem amb… Un projecte de proximitat

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona té entre els seus objectius estratègics els projectes de proximitat. L’objectiu d’aquests projectes és fer accessible l’equipament i el projecte educatiu als barris que acullen les nostres seus. Amb aquest projecte, el Museu del Parc del Fòrum i el Jardí Botànic de Barcelona volen acostar-se els i les veïnes dels districtes de Sant Martí i Sants-Montjuïc.

Connectem amb… és un projecte de proximitat escolar, en què el museu treballa conjuntament amb algunes de les escoles del districte. Una de les seves peculiaritats és que se sustenta sobre tres eixos primordials: l’escola, el museu i l’entorn. Un dels objectius és que l’alumnat participant generi noves mirades sobre el barri, el conegui amb més profunditat i ho faci adoptant nous punts de vista sobre l’entorn on viuen.

El projecte canvia cada any. Parteix d’una exposició temporal del museu, a partir de la qual es proposa un encàrrec als alumnes. Totes les propostes tenen com a objectiu incitar als alumnes a treballar de forma diferent a l’habitual i sempre relacionant-se amb el barri. Sadreça a diversos nivells educatius de Primària i ESO i cada any hi participen  vuit grups classe d’escoles del districte de Sant Martí (Museu del Parc del Fòrum) i de Sants-Montjuïc (Jardí Botànic de Barcelona).

El diàleg entre disciplines és un dels eixos clau del Connectem amb…. Cada any s’escull una disciplina diferent, que serà el mitjà a través del qual els alumnes materialitzaran el projecte. D’aquesta manera es promou la cooperació entre la ciència i altres mons. Com que es treballa amb altres disciplines diferents a les ciències, el museu busca l’expertesa d’un col·laborador extern que assessora als alumnes i docents en el procés.

Un altre dels trets diferencials del Connectem amb… és la seva llarga durada. Per fer-ho possible, és necessària una estreta col·laboració entre les escoles i el museu. El projecte s’inicia amb una activitat al propi Museu/Jardí que introdueix els i les alumnes en el que hauran de fer durant el curs. A partir d’aquí, es combinen algunes sessions a l’escola i al barri i, finalment, es fa una cloenda del projecte al Museu/Jardí i s’inaugura una exposició on es mostra tota la feina que han fet durant el curs.

Aquesta exposició final es considera una exposició més del museu, de manera que hi serà durant tres mesos en què tothom qui vingui al museu la podrà veure. El que va començar com una mirada dels alumnes sobre una exposició existent, acaba amb la presentació de la mirada d’aquests alumnes representada en una exposició elaborada per ells.

 

Quins ‘Connectem amb…’ hem fet?

2022-2023 Connectem amb Còmics adventicis (5a edició al Jardí)

2021-2022 Connectem amb Bebès Animals (9a edició al Fòrum)

2021-2022 Connectem amb Abelles i el Cartellisme (4a edició al Jardí)

2020-2021 Connectem amb Abelles i la Ràdio (3a edició al Jardí)

2020-2021 Connectem amb Micos (Represa) (8a edició al Fòrum)

2019-2020 Connectem amb Micos (Edició aturada a causa de la Covid-19) (8a edició al Fòrum)

2019-2020 Connectem amb l’Arquitectura (2a edició al Jardí)

2018-2019 Connectem amb Som Natura (7a edició al Fòrum)

2018-2019 Connectem amb el Jardí Botànic (1a edició al Jardí)

2017-2018 Connectem amb Oceans (6a edició al Fòrum)

2016-2017 Connectem amb Spinosaurus (5a edició al Fòrum)

2015- 2016 Connectem amb Il·lustració científica (4a edició al Fòrum)

2014-2015 Connectem amb Enverinats (3a edició al Fòrum)

2013-2014 Connectem amb M. Ardan (2a edició al Fòrum)

2012-2013 Connectem amb Espai Terra (1a edició al Fòrum)