EDUNAT


 

Visita lliure a Imprescindibles

Les treballadores del Museu de Ciències Naturals de Barcelona 1917-1987

Imprescindibles és una història en construcció. No és senzill rescatar de l’oblit el treball de les dones. Aquesta exposició intenta fer visible un episodi concret d’aquesta gran història oblidada. Ho fa amb el que han conservat els arxius institucionals i la memòria d’algunes persones. Està, doncs, feta de fragments de records; i per això conté buits i, potser també, errors. De ben segur que en
el públic que la visita trobarem formes d’anar corregint i completant el mosaic.

Aquesta exposició pretén desvetllar una part fonamental de la història del Museu fins ara poc coneguda: la de les dones que hi treballaren des de fa ara més d’un segle fins al final de la Transició.

Com en altres àmbits de la ciència, l’aportació de les dones al treball dins dels museus no ha estat suficientment coneguda ni valorada. Es tracta d’una història discreta, gairebé invisible, centrada majoritàriament en unes tasques considerades com a subsidiàries, però que són imprescindibles per a la vida del museu tant en la relació amb els públics com amb la recerca i la conservació del patrimoni científic.

Primer com a col·leccionistes privades, donants de peces o visitants, a principis del segle XX les dones comencen a entrar oficialment als museus de ciències com a treballadores en tasques “auxiliars”. Només a partir de la segona meitat de la centúria, comencen a ocupar llocs de més relleu científic com a conservadores de col·leccions fins a assolir les primeres responsabilitats de direcció ja als anys setanta del segle passat.

Posar al centre del focus la història del treball de les dones al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, una institució tan emblemàtica de la ciència que es fa a la ciutat, ha de servir per a reflexionar sobre les raons d’aquesta invisibilitat, l’abast de l’aportació, les limitacions patides i les lluites i l’esforç que ha costat arribar a la situació actual, en la qual més del 65% del planter del museu està constituït per dones i fins a tres d’elles han arribat a la direcció.

El repte és superar la paradoxa del seu punt de partida: visibilitzar per primer cop una història que, per definició, ha estat invisible i, per tant, ha generat poc material visual. Les riques col·leccions del museu, el que s’ha conservat del seu mobiliari antic, el fons documental de l’arxiu i una sèrie de documents d’arxiu seran els instruments bàsics per a contar aquesta història de més d’un segle.

Imprescindibles vol transmetre dues idees fonamentals que traspuen del fragment d’història del museu que volem contar:

  1. Donar a conèixer l’existència d’un grup de mig centenar de treballadores del Museu de Ciències Naturals de la nostra ciutat durant un període que s’inicia el 1917 i que acaba a la dècada de 1980, quan dues dones accedeixen per primer cop a la direcció tant del Museu de Geologia com del de Zoologia, aleshores separats.
  2. Explicar els múltiples papers de les dones –i del seu treball– en la història dels Museus de Ciències Naturals i la seva evolució al llarg de la història. Un procés que és general a Europa i Amèrica, però que il·lustra molt bé el cas de Barcelona.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Observacions: 

L’exposició temporal ‘Imprescindibles’ està situada al passadís ‘Ciència i més’ de la seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona al Parc del Fòrum, un espai gratuït del Museu i per això no és necessari fer reserva per accedir-hi.

Podeu trobar més informació de l’exposició al dossier de premsa.

Voleu conèixer venir a conèixer l’exposició i així preparar-vos la visita lliure amb el vostre grup? 
El dimarts 19 de març a les 18 h oferirem una sessió de formació adreçada a docents i acompanyants de grups.
Enllaç al formulari d’inscripció


Tancar

Cal fer la reserva amb antelació enviant el formulari de sol·licitud de visita.

També podeu trucar al 932 562 220 o enviar un correu electrònic a activmuseuciencies@bcn.cat

Pots consultar la nostra “Política de protecció de dades” a les Notes legals del nostre web.

Dades de contacte

Quan vols realitzar l'activitat?

L’ompliment d’aquest formulari en cap cas indica que s’ha realitzat la reserva en ferm. El Servei d’informació i Reserves es posarà en contacte amb vosaltres per fer confirmar la reservar i tramitar el pagament.

També et pot interessar

Veure totes les activitats

Cerca ampliada

Per centres

Laboratori de Natura
Al centre educatiu
Institut Botànic
Centre Martorell d'Exposicions
Museu de Ciències Naturals - Parc del Fòrum
Jardí Botànic

Per activitats

Proposta telemàtica
Visita dinamitzada
Visita lliure
Projecte singular
Joc online
Apropa Cultura
Activitat dinamitzada
Escolab

Per nivell educatiu

Col·lectius Apropa Cultura
Casals de 3 a 6 anys
Docents i col•lectius interessats en didàctica
ED. Infantil - Escola Bressol
Tots els nivells
ED. Infantil - I5 (recomanat només pel 1r trimestre)
Batxillerat
Casals a partir de 7 anys
ED. Infantil - I3
ED. Infantil - I4
ED. Infantil - I5
1r de Primària
2n de Primària
3r de Primària
4t de Primària
5è de Primària
6è de Primària
1r Eso
2n Eso
3r Eso
4t Eso
ESPO
Universitaris
Formació d'adults