EDUNAT


 

Visita lliure a ‘Una mirada LGTBI+’ a Planeta Vida

Exposició temporal

Una Mirada LGTBI+ a Planeta Vida, l’exposició permanent del Museu, proposa un recorregut per la diversitat sexual del món animal amb perspectiva LGTBIQA+. Allunyant-se dels estereotips i dels preceptes socials imposats de l’ésser humà, els animals viuen amb naturalitat afectiva, sexual i de gènere.

La intervenció a Planeta Vida consisteix en 12 panells que conviden a fer una reflexió sobre aquesta diversitat sexual en el món animal: Quants sexes hi ha? Què és l’hermafroditisme? Què és la intersexualitat? Cal més d’un individu per reproduir-se? Què és l’orientació sexual? Com mostren els animals interès cap a altres individus? Com s’emparellen els animals? Les relacions sexuals sempre s’enfoquen a la reproducció? Què és una família? Què és el gènere?

La reproducció dels éssers vius és el procés biològic que crea nous individus. Pot ser asexual, si un ésser crea nous individus sense la intervenció d’altres, o sexual, quan dos individus combinen el seu material genètic per donar lloc a individus nous.

Les espècies animals poden tenir un, dos o més sexes, és a dir, conjunts de característiques biològiques relacionades amb la reproducció. Hi ha espècies hermafrodites, on hi ha individus “amb més d’un sexe” o on aquest pot variar. I també hi ha espècies amb individus intersex, que tenen característiques sexuals d’ambdós sexes “majoritaris”.

En quant a les relacions entre individus que tenen a veure amb l’afectivitat, el sexe o el gènere (l’expressió social del sexe), aquestes es desenvolupen de diferents maneres:  el festeig (actes per seduir altres individus), l’afecte (mostres d’estima o d’interés sexual) i les relacions sexuals. Tots aquests comportaments es duen a terme independentment del sexe biològic i el gènere dels animals.

Com passa amb els éssers humans, els animals poden tenir comportaments afectius i sexuals amb individus del seu mateix sexe o amb individus d’un altre sexe; així com mostrar gèneres diferents del seu sexe biològic. De fet, les relacions sexuals, sigui quin sigui el sexe dels seus participants, no serveixen únicament per reproduir-se, sinó que també tenen altres funcions, com per exemple la cohesió grupal.

Tenint en compte la diversitat en l’orientació sexual dels animals, és comú que hi hagi individus que es relacionin en estructures de parelles i famílies diverses, per exemple formant famílies amb membres del mateix sexe, així com trios, famílies comunals, etc.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

La ciència i la cultura creen espais i discursos amb un gran potencial per promoure la igualtat. Amb Una Mirada LGTB+ a Planeta vida se’ns vol fer veure que la diversitat és natural i fer-nos reflexionar sobre el discurs científic i com aquest molts cops s’adapta als discursos tradicionals de les societats, en lloc de mostrar la realitat tal i com és: diversa.

 

Comissariat i disseny de l’exposició:

Una Mirada LGTBI+

 

 

 

Observacions

Fer una reserva


Tancar

Cal fer la reserva amb antelació enviant el formulari de sol·licitud de visita.

També podeu trucar al 932 562 220 o enviar un correu electrònic a activmuseuciencies@bcn.cat

Pots consultar la nostra “Política de protecció de dades” a les Notes legals del nostre web.

Dades de contacte

Quan vols realitzar l'activitat?

L’ompliment d’aquest formulari en cap cas indica que s’ha realitzat la reserva en ferm. El Servei d’informació i Reserves es posarà en contacte amb vosaltres per fer confirmar la reservar i tramitar el pagament.

També et pot interessar

Veure totes les activitats

Cerca ampliada

Per centres

Al centre educatiu
Institut Botànic
Altres espais
Jardí Botànic Històric
Museu de Ciències Naturals - Parc del Fòrum
Jardí Botànic

Per activitats

Proposta telemàtica
Visita dinamitzada
Programació especial
Activitat a domicili
Visita lliure
BioblitzBCN
Activitat dinamitzada
Escolab

Per nivell educatiu

Batxillerat
ED. Infantil - Escola Bressol
Docents i col•lectius interessats en didàctica
Tots els nivells
ED. Infantil - P3
ED. Infantil - P4
ED. Infantil - P5
1r de Primària
2n de Primària
3r de Primària
4t de Primària
5è de Primària
6è de Primària
1r Eso
2n Eso
3r Eso
4t Eso
ESPO
Universitaris
Formació d'adults