Museïtzem a distància!
A través d’aquest projecte reflexionarem entorn els museus, coneixerem la museografia de l’exposició Planeta Vida i descobrirem de primera mà com s’organitza el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i qui hi treballa. Aquestes descobertes ens serviran per preparar el nostre propi museu! Us hi animeu?
Aquest projecte en col·laboració pretén oferir una alternativa als grups que no poden desplaçar-se físicament al Museu en el context de la situació creada per la Covid-19. És una proposta pensada per a desenvolupar de manera autònoma amb el material que se us facilitarà. A la vegada, tindreu el suport de dues persones de l’equip educatiu del Departament d’Educació i Activitats del MCNB.
S’estructura en sis fases que podeu adaptar al vostre grup en funció de les seves necessitats i interessos.
- Què és un museu? Reflexionarem entorn els museus i la seva funció en la societat.
- Fem una exposició? Per a inspirar-nos, descobrirem com és l’exposició Planeta Vida, què ens explica i quins recursos fa servir.
- Dissenyem la nostra exposició! Decidireu la temàtica de la vostra exposició i quins són els recursos museogràfics més adequats per explicar-la.
- Com funciona un museu? Coneixerem de primera mà com s’organitza el MCNB en departaments i quines tasques tenen.
- Triem els departaments! Decidirem quines tasques ens calen per al nostre museu i les portarem a terme.
- Inaugurem el nostre museu! Ja tenim el museu a punt, que vingui tothom a coneixe’l!
Els objectius del projecte són:
- Promoure la realització d’un Museu al centre basat en l’adquisició de nous coneixements i noves competències.
- Conèixer la institució museu emprant el MCNB com a model, des del seu projecte museogràfic fins al seu funcionament intern.
- Fomentar la reflexió entorn els museus i el seu rol en la societat en l’escenari actual.
- Posar en valor el museu com a eina per aprendre.
Els continguts que es treballen són:
- Funcions i rol d’un museu.
- L’espai expositiu i recursos museogràfics del MCNB.
- Organització dels departaments del MCNB.
- Continguts treballats a l’aula (segons els interessos de cada centre)
Els materials didàctics per treballar el projecte són d’accés lliure a través del enllaç que trobareu disponible tot seguit. El preu de l’activitat fa referència a l’acompanyament per part de l’equip educatiu del museu i al contacte amb personal del MCNB al llarg del projecte.
>>> Enllaç a l’espai web del projecte <<<
Si com a centre decidiu participar de manera autònoma ens encantaria que ens compartiu el vostre procés i els resultats de l’aplicació del projecte amb el vostre alumnat.
Antecedents:
El projecte Museïtzem! neix d’una col·laboració entre l’Escola Augusta de Barcelona i el MCNB, en què l’escola va demanar consell al museu per a la realització d’una exposició al centre; el material a exposar es basaria en tots aquells continguts que l’alumnat de 1r d’ESO estava treballant a l’assignatura de Ciències Naturals. Fruit d’aquesta col·laboració, el projecte proposa a l’alumnat participant aprofundir en la museografia de l’exposició Planeta Vida i conèixer de primera mà el funcionament intern del museu, amb l’objectiu de transferir tots aquests coneixements al museu del centre educatiu.
En aquesta versió, la proposta s’adapta a la realització de les diferents fases del projecte a l’aula amb el suport del equip educatiu del MCNB a distància.
Les experiències realitzades fins ara reporten la transversalitat del projecte: tot i que es parteix de l’assignatura de ciències naturals, l’alt grau de competencialitat ha permès que s’hi sumessin altres docents i treballar el projecte amb una mirada multidisciplinar, des de matemàtiques o tecnologia a les llengües catalana i anglesa. Podeu consultar aquesta experiència mitjançant el següent enllaç.
Fer una reserva